U trendu

Trend vanbračne dece

Nekada se smatralo sramotom da se žena razvede ili, još gore, da dobije dete, a da nije udata. Više nije tako. Toliko je razvedenih majki da na njih jedva da iko obraća pažnju (a i to u smislu „teško joj je“, a ne „vidi sramotu“), a ni vanbračnu decu ni njihove majke više ne nazivaju ružnim imenima. To je lepa promena. Međutim, stvari idu i dalje.

Pogledajte poznate ličnosti: Madona je neko vreme bila s muškarcem samo da bi zatrudnela, a kasnije se rastala od njega; Andželina Džoli i Šeron Stoun usvojile su decu i nisu u stalnoj vezi; Nikol Kidman i Meg Rajan uživaju kao majke, ali bez muškaraca s kojima bi delile roditeljske obaveze, i tako dalje. Kao da je postao trend imati decu, ali ne i stalnu vezu (Madona jeste trenutno udata, ali se ne zna koliko će to potrajati).

Ove žene kao da šalju poruku da mogu sasvim lepo da se snađu i bez muške podrške. Veze im nisu funkcionisale, ali ih to nije sprečilo da postanu srećne majke.

S jedne strane, to i nije tako loše. Svuda u svetu je sve više „singl“ majki i ono što zvezde rade je odličan primer da žena može i sama da uzgaja decu i da ne bude mučenica, već uspešna i zadovoljna žena. To je, svakako, veliko ohrabrenje za svaku ženu koja se nađe sama s decom. Može da se izvede – i to tako da se izvede da žena bude srećna i zadovoljna.

S druge strane, ono na šta se takve žene često žale jeste da ne mogu da nađu dovoljno sposobnog, osećajnog, pažljivog (dodajte još nekoliko atributa) muškarca s kojim bi mogle da budu u dugoj vezi. Zato od takvih veza i odustaju. Ipak, niko nikad nije ni rekao da je lako biti u vezi – a deca najviše uče po modelu. Šta će biti s decom takvih majki kad odrastu? Hoće li ona ikad biti sposobna za dugu vezu? Kako će sinovi takvih majki ikada naučiti kakav dobar muž i otac treba da bude ako se ovakav trend još više proširi? Ne samo da neće moći da uče od sopstvenog oca ili očuha već ni od tuđeg – jer ga neće biti.

Naravno da je bolje da žena bude sama nego u lošoj vezi. Loš brak nije dobar ni za decu – između ostalog, sin svakako neće mnogo toga pozitivnog ni poželjnog naučiti od, na primer, alkoholičara koji tuče njegovu majku. Ipak, možda bi se trebalo više potruditi oko pronalaženja prikladnog partnera – sigurno je da bi tako i žena i njena deca bili srećniji.

Moguće je da je ova pojava samo trend, trend koji će proći kada se životne prilike malo stabilizuju. A možda će doći i do trajne promene – možda će postati uobičajeno da žena sama odgaja decu i da tek u ponekoj porodici bude prisutan muž i otac. Sigurno je da ne bismo bili jedina živa vrsta na planeti koja tako postupa – samo, da li bi nas takav postupak usrećio? Bilo koga? Žene koje žive same, decu koja rastu samo s majkom? Muškarce, koji bi u životu žene egzistirali samo radi oplodnje i povremene zabave, a inače bili nebitni?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.