U trendu

Trk kod ginekologa ako…

Znamo, nijedna žena ne voli preglede kod ginekologa. Kako bi i mogla da ih voli? Neudobni su, zadiru i previše u intimu, nekada su i bolni… Verovatno čak i zubara posećujete radije nego ginekologa. Ipak, kao što znate, nekada su posete ginekologu obavezne i van redovnih godišnjih kontrola – ako ignorišete moguće simptome nekih bolesti, to može ozbiljno ugroziti i vaše zdravlje i zdravlje vašeg partnera, a biti u seksualnim odnosima s nekim podrazumeva (ili bi trebalo da podrazumeva) dovoljan stepen zrelosti i obrazovanja da umete da vodite računa o svom zdravlju (u ovom slučaju, o zdravlju intimne regije). Dakle, koji su to simptomi zbog kojih bi smesta trebalo da se obratite ginekologu?
Bol u karličnom predelu jedan je od takvih simptoma. Ako se radi o bolovima u toku menstruacije koji popuste kad uzmete analgetik, to i nije razlog za brigu. Međutim, ako se ne radi o menstruaciji, a imate bolove u karličnom delu, možda čak i prilikom seksa, i taj bol ne jenjava, tu bi moglo da se radi o bakterijskoj seksualno prenosivoj bolesti, kao što je hlamidija ili gonoreja. Hronični bolovi u predelu karlice mogu da znače i da imate endometriozu, koja, sa svoje strane, ugrožava plodnost. Dakle, ako osetite bol, ne junačite se – bol je signal da nešto nije u redu. Posetite ginekologa dok se stvar ne pogorša.
Promena u sekretu je još jedan razlog za uzbunu. Ako svakog dana u gaćicama nalazite malu količinu beličastog sekreta bez nekog posebnog mirisa, to je normalno. Ipak, ako se pojavi neprijatan miris, ili se promeni boja sekreta (postane žućkast, zelenkast, siv, bude i tragova krvi…), to su znaci neke od seksualno prenosivih bolesti, najverovatnije bakterijskih vaginoza ili trihomonijaze. To nisu bolesti koje će proći same od sebe – zato je poseta ginekologu obavezna.
Krvarenje kad mu vreme nije jeste razlog da se zabrinete. Ukoliko ste tek počele da uzimate kontraceptivne pilule, u toku prvih nekoliko meseci može se javiti tačkasto intermenstrualno krvarenje. Međutim, ako se ne radi o tome, ako je krvarenje oskudno i uporno i nema nameru da prestane, moguće je da se radi o hlamidiji, gonoreji ili nekoj drugoj infekciji. Može čak da bude u pitanju i jedan od najranijih znakova trudnoće. Dakle, znate već – ma koliko to bilo neprijatno, treba posetiti ginekologa, utvrditi o čemu se radi i, ako je potrebno, izlečiti se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.