U trendu

Umeće svađanja

Poznajete parove koji vas podsećaju na bučne italijanske porodice: s njima nikada niste načisto, za tren oka (reklo bi se – bez ikakvog povoda) planu, verbalno su agresivni, ne biraju reči i ni najmanje im nije bitno da li je pored njih prisutan još neko. Sa druge strane su oni koji su blagi, oni koji ispoljavanje bilo kakvih emocija čuvaju za svoja četiri zida, a svaka prepirka koju eventualno čujete bazirana je na neslaganjima zbog intelektualnih, da ne kažemo filozofskih stavova. Usput vas uveravaju da se oni nikada nisu posvađali i da sve nesporazume rešavaju mirnom razmenom argumenata.

Način na koji se ispoljavaju osećanja zavisi od temperamenta i energije pojedinca. Bilo da se radi o porodičnim vezama, prijateljstvima ili ljubavnom odnosu, skrivanje osećanja je najpogubnije po sam odnos. Ponekad smo do te mere povređeni i ljuti da su brzoplete reakcije neminovne. Čini se da su bolje i takve nego nikakve reakcije. Gušeći u sebi neprijatne osećaje, nanosimo štetu i sebi i odnosu s partnerom, jer ne možemo očekivati od druge strane da nekakvim natprirodnim sposobnostima oseti šta nam smeta, šta nas vređa ili ljuti. Pored toga, s vremenom ćemo se toliko navići na „gutanje“ negativnih emocija, da ćemo potpuno potisnuti i sve ono toplo što smo ikada osećali. Postaćemo ravnodušni, uz „blaženo i neuznemiravajuće“ ćutanje.

Naravno, sve to ne znači da svađa treba da bude sama sebi cilj. Rasprava, makar bila i bučna, mora se ticati problema, a ne ličnosti sa kojom dolazimo u konflikt. Vređanje, omalovažavanje i napadi usmereni na ličnost umesto na problem ne doprinose razrešenju samog problema, već su brutalan i agresivan pokazatelj slabosti napadača. Odustanite od stalnih prepirki i pridika koje uvek započinju sa „ti“, uz obaveznu negaciju u nastavku: „Ti nikada… ti ne smeš… ti ne umeš…“ Druga strana zauzeće odbrambenu poziciju, a to samo produbljuje konflikt. Umesto toga, svako nezadovoljstvo iskažite naglašavajući sopstveni doživljaj i osećanja, pričajući pre svega o sebi, a ne o partneru. Ukratko, budite sigurni da vam nije žao, niti se kajete kako zbog izrečenog, tako ni zbog načina na koji ste to učinili.

Sve u svemu, svađa ne znači da će vaš odnos biti narušen ili lošiji, pod uslovom da nikada ne smetnete s uma da osobu sa kojom se svađate zapravo – volite. Pre nego što počnete da vičete, lupate vratima ili razbijate sve što vam je nadohvat ruke, onako slepi od povišenog adrenalina, ne zaboravite da izbrojite do deset, usporite disanje i zastanete. U protivnom, mogli biste izgovoriti i ono što zapravo ne mislite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar