U trendu

Upravo venčani, pa šta? (1)

Za mnogo toga u životu postoje pravila, ili bar uverenja da to tako treba da bude. Malo ko ume da pruži neko konkretno objašnjenje zašto nešto mora baš tako, uglavnom ispadne: „Pa, tako treba jer se to tako radi, jer, pa, ovaj, pa, tako to ide, svi tako rade“. Tako postoje i neka „pravila“ za upravo venčane kojih se možete pridržavati – ali i ne morate.
1. Gospodin i gospođa istog prezimena, zajedničkog računa, zajedničkog svega. Neke dame baš vole to što će nositi prezime svog muža, neke o tome ne razmišljaju uopšte, samo to prihvataju kao nešto što se podrazumeva. Pojedini bračni parovi vole da imaju zajednički račun u banci. Neki vole da stalno govore „mi“ toliko da na „ja“ zaborave. Ne poričemo, to je sve super – za te bračne parove. Ako se vama nešto od toga ne dopada, niste u obavezi da se tako ponašate. Može da bude zgodno da postoji kućni budžet i da sav novac tu ide, ali stvar se može rešiti i tako da se jedan deo primanja oba partnera odvoji za zajedničke izdatke, a jedan deo da svako zadrži za sebe. Ili, može čak i da ne postoji nikakav kućni budžet, nego da svako od svojih primanja kupi ono što vidi da je potrebno da se kupi (to podrazumeva odgovorne partnere). Isto je i s prezimenom – supružnici mogu, a i ne moraju da imaju isto prezime. Baš kao što mogu, a i ne moraju da govore „mi“. Ne dopustite da vas pritisne prijateljica koja je baš srećna što se sada naziva gospođom tom-i-tom, ili parovi koje više ne čujete da izgovore „ja“. To što je njima baš lepo i super ne znači da će biti lepo i super i vama – za vaš brak postavljate pravila vaš partner i vi, ne neko sa strane.
2. Jednom kad ste venčani, potreban vam je petogodišnji plan. Opet, ima onih koji vole da sve isplaniraju unapred, na duge staze. Žele takvu i takvu kuću ili stan, prvo da na poslu dostignu to-i-to, a onda će moći da razmišljaju i o deci (žele dvoje, dečka i devojčicu, bolje da devojčica bude starija pa da se brine o bratu), do tad-i-tad žele i nova kola, na letovanje će se ići tamo-i-tamo (ili kod rođaka na selo), jedan vikend ručak s njegovima, drugi s njenima… Sve živo isplaniraše ljudi, i u kom će restoranu jesti kroz godinu dana i tri meseca, i kada će začeti dete. Ako neko voli tako, samo napred! To ne znači da i vi sve morate da isplanirate – pogotovu što stvari nikada ne ispadnu baš onako kako su planirane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)