Uraditi nešto glupo – zajedno

Parovi koji ostanu zajedno i nakon „sto godina“ veze i nakon tog dužeg perioda i dalje deluju isto onoliko – ili i više – kao zaljubljene ptičice kao što su delovali i na početku obično imaju neke svoje rituale kojima održavaju bliskost, intimu, seksualni naboj… Jedan od takvih rituala je i da s vremena na vreme – neki od njih to rade i svaki dan – zajedno urade nešto što smatraju glupim.
Pisali smo već o nekim od tih zajedničkih rituala, kao što je izdvajanje vremena za razgovor svakog dana, ili svakodnevno podsećanje da su jedno drugom beskrajno poželjni. Može zvučati šašavo, ali podjednako efikasno za održavanje bliskosti je i zajedničko pravljenje gluposti. Na šta mislimo?
O kakvoj će se gluposti konkretno raditi zavisi od samog para. Poželjno je, naravno, da se ne radi o nečemu što bi moglo da ugrozi ma čiju bezbednost ili da ma koga maltretira; izuzev toga, odluka je na vama i voljenoj osobi. Neki parovi se ušuškaju na kauču i zajedno gledaju reality show ili neki zaglupljujući kviz. Neki izađu u šetnju i luckasto skakuću po ulici. Neki zajedno otpevaju nešto naglas iako uopšte nemaju sluha. Glupiranje, ludiranje, nazovite to kako želite, glavno je da uradite nešto što oboje smatrate glupim, i da to uradite zajedno.
U čemu je stvar? U tome što je svakome potrebno opuštanje i malo neozbiljnosti. Ceo dan morate da budete „mrtvi ozbiljni“ – posao treba ozbiljno obaviti, imate „ozbiljne razgovore“ o deci, domaćinstvu, svakodnevnim problemima, i oboma vam je potreban nekakav ventil, neko vreme kada ćete da „pustite mozak na pašu“ i uradite nešto luckasto. A ako ne možete da se ludirate pred voljenom osobom, pred kim možete?
Pored toga što će vam ovakav ritual pomoći da se opustite, izgradiće i veće uzajamno poverenje i bliskost između vas i voljene osobe, jer je potrebno zaista verovati nekome da biste sebi dopustili da pred tom osobom „ispadnete glupi“ – ili zaista verovati toj osobi, ili se ludirati pred nekim do čijeg vam mišljenja ni najmanje nije stalo, što teško da će biti osoba s kojom živite. Još jedna dobra stvar je što se pokazalo da ovakva vrsta rituala smanjuje verovatnoću da osetite potrebu za „utehom sa strane“ – šta će vam nešto sa strane kad to isto, i još i više, možete da dobijete od voljene osobe?
Probajte! Ne gubite ništa, nije vam potrebno ni puno vremena ni energije, a dobijate mnogo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.