U trendu

Uticaj ishrane na ukus i miris tela

U ljubavnoj vezi, naročito u intimnim odnosima, partnerov miris i ukus (ne mislimo na kanibalizam, naravno) imaju veliku i veoma značajnu ulogu. Makar se s nekim odlično slagali na intelektualnom planu, neprijatan ukus ili miris njihovog tela mogu vas odbiti od te osobe i onemogućiti ljubavnu vezu. Prijateljstvo ostaje moguće, pa čak i osećanje ljubavi, ali želje za intimnim odnosima teško da će biti u takvom slučaju.

Što se mirisa tiče, tu su od najveće koristi redovna higijena i umerena upotreba dezodoransa (ne treba preterivati s parfemima – pored toga što prejakim parfemom možete da „ugušite“ partnerku ili partnera, oni mogu i da steknu utisak da imate ukus kao sapun, što uopšte nije prijatno u intimnim odnosima). Kad je o ukusu reč, na ukus tela znatan uticaj ima hrana koja se unosi u organizam.

Kakve veze ima hrana koju unosite s ukusom vašeg tela? Zbog razgradnje hrane, tokom procesa varenja oslobađaju se hemijske materije koje utiču na ukus i miris pljuvačke, znoja, vaginalnog sekreta, sperme, urina… Plus, putem znoja, uticaće na miris kože celog tela. Recimo, špargla, crni i beli luk mogu da prouzrokuju kiselkast ukus i miris nalik na sumpor (da i ne spominjemo zadah iz usta, koji je neizbežan pratilac konsumiranja crnog i belog luka).

Neki začini, pojedini medikamenti i vitamini (mislimo na one u tabletama, ne na one koji se unose putem hrane), kao i alkohol, mogu da dovedu do veoma gorkog ili kiselog ukusa. Ukoliko je ishrana bogata proteinima, a siromašna ugljenim hidratima (drastičan primer je Atkinsonova dijeta), organizam sagoreva masnoće i proizvodi ketone (hemijsko jedinjenje) – a prisustvo ketona u telesnim izlučevinama daće telu gorak ukus. To se ne dešava nakon jednog takvog obroka, ali posle nekoliko da.

Postoji li nešto što telu daje prijatan ukus? Svakako. Sveže voće i povrće, kao i dosta vode, daće telu „slađi“ ukus. Smatra se da su za tu svrhu apsolutni „šampioni“ trešnje i ananas, ali za to nema nikakvih naučnih dokaza (što vas ne sprečava da sami to proverite – ananas i trešnje su zdrava hrana, tako da vam neće naškoditi).

Da li to znači da se, zarad lepog ukusa i mirisa svog tela, morate odreći mesa i masne hrane? Ne – dovoljno je da se pridržavate principa zdrave ishrane, što znači da dominantni na vašoj trpezi treba da budu sveže voće i povrće, integralne žitarice i posno meso, i da bi trebalo da unosite dosta vode (u toku letnjih vrućina, ova poslednja stavka teško da će vam biti problem).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.