Vaš bivši ne podnosi vašeg novog partnera (2)

Nekada se dešava da bivši partner ili bivša partnerka ostanu deo vašeg života, bilo zato što imate decu, bilo zbog zajedničkih poznanstava, toga što radite u istoj firmi… Vremenom, nađete novog partnera ili partnerku, nastavite sa svojim ljubavnim životom – i tada može da bude krajnje neprijatno ako vaši bivši nikako ne mogu da smisle vaše sadašnje.
Dobra je ideja da se vaš bivši i vaš sadašnji partner ne viđaju onda kada to nije neophodno. Ima onih koji pokušavaju da nateraju svoje bivše da komuniciraju sa sadašnjima i da tako izglade nesuglasice i antipatiju, ali to skoro nikad ne funkcioniše. Ako žele da komuniciraju, uradiće to i bez podsticanja sa vaše strane; ako ne žele, vaše insistiranje samo će pogoršati situaciju. Može se desiti da postoje prilike kada se vaš bivši i vaš sadašnji nađu u istoj prostoriji u isto vreme; tada je najzdravije ponašati se uzdržano i ne podleći iskušenju da vređate ili se neprijatno ponesete prema ma kome.
Ukoliko imate decu, situacija je još komplikovanija. Može se desiti da vaš bivši ili bivša koriste decu kao pione, da im pričaju ružne stvari o vašem sadašnjem partneru ili partnerki. Suzdržite se od želje da vratite istom merom, jer takvo ponašanje više od svih povređuje decu. Ne podležite iskušenju da decu koristite kao nekakve glasnike, naročito ne kad se o otrovnim ili u bilo kom smislu negativnim porukama radi. Kakav god problem da postoji između vas, vašeg bivšeg partnera/partnerke i vašeg novog partnera/partnerke, ne mešajte decu u to, najbolje je da pred njima uopšte i ne pričate o tome. Uvek se prvo upitajte šta bi tu bilo najbolje za decu. Problemi koji sada postoje između vas i vašeg bivšeg/bivše samo su nastavak problema zbog kojih ste raskinuli s njima ili se razveli – a raskinuli ste ili se razveli da biste te probleme okončali, ne da biste i decu uvukli u njih.
Pokušajte da ne podlegnete želji da vaša bude poslednja, da vi pobedite u sukobu. Ovakva neprijatna situacija nije takmičenje. Pošto ne možete da promenite kako se vaši bivši osećaju i ponašaju, jedino što vam preostaje jeste da se vi potrudite da ublažite situaciju. To se najbolje čini sopstvenim primerom, pokušajem da se ponašate konstruktivno. Besno odgovaranje ili uzvraćanje istom merom neće ništa rešiti. Čak i ako se bivši ili bivša ponašaju jako loše i definitivno nisu u pravu, time što ćete se razbesneti i neprijateljski poneti samo ćete pogoršati stvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.