U trendu

Venčanje bivšeg partnera ili partnerke

Bili ste s muškarcem ili sa ženom, veza nije uspela i raskinuli ste. Verovali ste da ste raskid preboleli – jeste, bolelo je neko vreme, grozno ste se osećali, ali ste se nakon nekog vremena ipak oporavili i nastavili sa svojim životom. Možda sad imate partnera ili partnerku, možda i nemate, ali bili ste prilično sigurni da ponovo čvrsto držite svoj život u sopstvenim rukama – dok niste saznali da će se vaš bivši ili bivša venčati. E, to vas je pogodilo kao poslovični grom iz vedra neba.

Otkud sad to, oni će se venčati? Zar ne bi trebalo još uvek da se oporavljaju od raskida s vama, da još uvek sakupljaju rasturene deliće svog života? Ili da su tek upoznali nekog novog, tek počeli da izlaze i da se još uvek osećaju veoma nesigurno i da se boje da im se i ta veza ne završi kao prethodna, ili… Ma, šta god – ali kako venčanje tako brzo? Takva pitanja vam u ovakvoj situaciji najverovatnije proleću kroz glavu i nema nikakve veze ako je „tako brzo“ zapravo nekoliko godina posle raskida s vama. Venčanje bivšeg ili bivše, ako su vam išta značili, uvek dođe kao šok; eventualno šok bude nešto manji ako ste i sami venčani i srećni u braku, a još manji ako već imate i decu – uz malo dete nemate kad da se osećate šokirano.

U ovakvoj situaciji nema veze ni ako niste čak ni pomišljali na to da ponovo budete s tim bivšim ili tom bivšom. Naročito ako ste u takvom trenutku singl, osetićete prilično samosažaljenje, pitaćete se da li ćete ikada naći novu ljubav, smatraćete da vaš bivši ili bivša nemaju nikakvo pravo da „prežive“ bez vas (detinjasta misao, naravno, ali česta u takvoj situaciji) i, sve u svemu, samopouzdanje će vam dospeti na nulu. O dugotrajnom osećaju deprimiranosti koji će uslediti nećemo.

Ono što može da pomogne jeste da sami sebe podsetite na barem tri razloga zbog kojih ste uopšte raskinuli s tom osobom. Setite se šta sve više ne morate da trpite. Razmislite o dobrim stranama slobode koju trenutno uživate. Plus, ne bi bilo loše ni da razmislite o svom životu, o tome kako biste konkretno voleli da on izgleda, kako zamišljate idealnog partnera ili partnerku, šta želite da napravite od sebe i šta cenite kod sebe…

Ovakva taktika pomaže jer ćete, kao jedno, brzo postati previše obuzeti samim sobom i sopstvenim željama i ciljevima da biste obraćali previše pažnje na događaj iz života osobe koja spada u vašu prošlost. Pored toga, spoznajom da znate šta želite i da imate neke ideje kako to i da postignete vrlo brzo ćete povratiti samopouzdanje. Venčanje bivšeg partnera ili partnerke? Čije venčanje?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.