Vezivanje ih plaši

Ako ste, videvši naslov, pomislili da je tekst o muškarcima, pogrešili ste. Ima muškaraca koji se boje da se vežu – to je već opšte mesto – ali strah od vezivanja se prilično često javlja i kod dama, i ni one ne znaju uvek kako da s tim izađu na kraj.
Uobičajena predstava o ženama jeste da one odrastaju sanjajući o tome kako će se udati za čoveka svog života (prethodno će biti isprošene na najromantičniji mogući način, i imaće prelepo venčanje u belom) i s njim živeti srećno do kraja svojih dana. Istina je, ima žena koje su rasle uz taj san – ali se i one nekad uplaše kada ozbiljno vezivanje dođe na red. Kada se pred njima zaista otvori realna mogućnost da izgovore sudbonosno „da“ i, barem u teoriji, vežu svoj život za život neke druge osobe.
Može postojati strah od toga da je niko neće paziti kao što su je pazili roditelji. A ako je dama samostalna, nezavisna, prava zmaj-žena, može je uplašiti ideja da se odrekne dela te nezavisnosti, da se veže za nekog, da mora svoj život i svoje navike da usklađuje s nečijim, pa makar taj neko bila i voljena osoba. Žena se svega toga može uplašiti baš kao i muškarac. I nije nemoguće da muškarac, koji je nekako skupio hrabrost da pita svoju dragu da se uda za njega, bude gorko razočaran kada se ona uplaši i odbije ga.
Dobra vest je da, jednom kada se udaju, i žene koje su se pribojavale gubitka nezavisnosti često otkriju da uživaju u zajedničkom životu s voljenom osobom. Upravo taj osećaj vezanosti kojeg su se plašile počne da im donosi veliko zadovoljstvo; postaje osećaj da više neće morati da budu same, već će moći da uživaju u deljenju i dobrog i lošeg s osobom koju vole i poštuju, uz koju je sve lepo još lepše, a ono loše nekako lakše jer s tim ne moraju da se bore same.
Baš kao što i muškarci, jednom kada se naviknu na zajednički život i na izvesnu neophodnost prilagođavanja, otkriju da uživaju u tome što zaspe i probude se pored voljene osobe, i što se nakon napornog radnog dana vraćaju osobi koja ih voli i koju vole, a ne samo praznom stanu i želji da im društvo ne prave samo pivo i televizija (kliše, znamo).
Dakle, dragi naši muškarci, sasvim je moguće da se i vaša draga, baš kao i vi, boji vezivanja. Ako je tako, pokažite malo strpljenja dok joj strah ne umine dovoljno da se ipak privije uz vas, a onda ćete moći da zajedno otkrivate radost deljenja života s voljenom osobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.