U trendu

Voljena osoba nisko među prioritetima

Na početku veze najčešće je voljena osoba ta koja vam je najvažnija, ona vam je na vrhu liste prioriteta. Kako veza odmiče, njeno mesto se s vrha liste neretko spušta sve niže i niže, njeno nezadovoljstvo raste, i postaje moguće da utehu potraži sa strane. Ili se vi osećate sve više i više zanemareno i, setivši se da ipak zaslužujete pažnju i sreću, to potražite sa strane.
Kad je veza na početku, nije nikakva retkost otkazati viđenje sa prijateljima ili zanemariti posao kako biste više vremena proveli sa voljenom osobom. Kasnije, kad dođe do zajedničkog života i/ili braka, kad stignu i druge obaveze, kad dođe i do kolotečine svakodnevice, nećete baš toliko često odustajati od drugih stvari kako bi bilo vremena samo za vas dvoje. Ni voljena osoba to neće raditi. I to je normalno, i neće napraviti probleme dokle god vremena za vas dvoje ipak ima. A ako ga nema… Onda će se zanemarena osoba osećati sve više nezadovoljno, sve više nesrećno, i sasvim je moguće da van veze potraži ono što joj je potrebno a u vezi više ne dobija.
Kako izbeći da dođe do neverstva, koje bi prevarenu stranu žestoko povredilo, možda dovelo i do okončanja veze? Svakako ne: "Ako mi on/ona ne poklanja dovoljno pažnje, ima ko hoće!", načinom razmišljanja. Ukoliko vam se voljena osoba požali da se oseća zanemareno ili da joj nedostajete, obratite pažnju na to; nemojte samo slegnuti ramenina, u stilu: "Takav je život." Potrudite se da pronađete više vremena za voljenu osobu, makar to značilo da ga nećete imati za nešto drugo – ne treba se odreći svega što inače volite zarad voljene osobe, ali ne treba se ni baviti drugim stvarima u toj meri da se voljena osoba oseća zanemareno. Recimo, jedna dama koju je posao profesionalnog fotografa vodio na putovanja u toj meri da bi sa suprugom provela tek dan-dva nedeljno je, nakon što joj se suprug požalio da mu nedostaje, i rekao joj da, kada poslovno negde treba da se pojavi, umesto sa njom ide s koleginicom, počela da odbija neke poslovne ponude kako bi više vremena provodila sa mužem. I tu je dobro da joj je on rekao kako se oseća, da je komunikacija između njih dvoje i dalje funkcionisala.
Šta ako se vi osećate zanemareno, kao da ste voljenoj osobi "zadnja rupa na svirali"? Razmislite šta je to konkretno što bi vam značilo, koji znaci pažnje bi doveli do toga da se osećate bolje i zatim recite voljenoj osobi šta vam je potrebno. Neretko se dešava da voljena osoba, okupirana drugim stvarima, i ne shvata u kojoj vas meri zanemaruje – ne radi to namerno, niti ima želju da vas povredi, i ako joj kažete šta vam je potrebno, potrudiće se da vam to pruži.
Nekada je dovoljno sasvim malo kako biste voljenu osobu "popeli" na listi prioriteta – recimo, da isključite mobilni dok zajedno večerate, umesto da svaki čas odgovarate na pozive i poruke. Ili da vam ne bude prioritet da odgovorite na nešto što je neko rekao na Fejsbuku, već da odgovorite na ono što je voljena osoba rekla. Nekad je dovoljno samo da saslušate voljenu osobu. A nekad su potrebne i veće promene – dobra komunikacija i pažnja pomoći će vam da dođete do toga o kakvim se promenama radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.