U trendu

Voljena osoba vas kritikuje

Niko ne voli da čuje primedbe od voljene osobe. Najčešća reakcija jeste da se automatski branite, neretko i ne saslušavši zaista voljenu osobu, što često odvede u pojačani sukob i ništa ne reši. Umesto toga, možete pokušati nešto drugo.
Ono što neki stručnjaci predlažu jeste da prvo saslušate voljenu osobu, ma koliko želeli da se branite i da joj dokažete da nije u pravu, a zatim da prihvatite bar deo krivice. Recimo, ako se partner ili partnerka žale da sve uvek mora da bude po vašem, možete reći da, jeste, dešava se da bandoglavo pokušavate da isterate svoje, i da vam je žao ako ste time povredili voljenu osobu. Takođe, recite voljenoj osobi da je volite, i pitajte je da vam opiše kako vas vidi kad insistirate na svome.
Ukoliko nakon toga dođe do "paljbe", potrudite se da je podnesete; često se desi da ni do kakve dalje "paljbe" ne dođe. Partner ili partnerka su se "naoštrili" da vas iskritikuju, unapred su se pripremili na to da ih vi nećete slušati, već ćete sve poricati, i kada stvari ne krenu onako kako su zamislili, kad vi priznate da jeste krivi, to ih zaustavi u mestu i ublaži njihovu ljutinu. Takođe, učini ih otvorenijim za mirniju komunikaciju, ne samo za razmenu verbalne municije i optužbi.
Nekada posle takvog postupka sukob ubrzo bude okončan, maltene sam od sebe, uz dogovor da ćete se potruditi da se ubuduće bolje ponašate i da ne ponavljate ono što voljenoj osobi smeta. Ukoliko ste oboje bar u nekoj meri kreativni, nakon što se stvari smire nekad dođe i do razmene ideja kako bi ko mogao da postupa a da to onom drugom ne smeta, uz, ipak, zadovoljavanje potreba (recimo, u primeru sa "sve mora da bude po tvome", u nekim stvarima ćete preuzeti kontrolu, dok ćete u drugima popustiti).
Nije lako ovako postupiti; svačiji instinkt, kada ga napadnu, jeste da se brani, a još je i teže ako vas napadne voljena osoba, jer vam je do njenog odobravanja više stalo nego do odobravanja drugih. Ipak, vredi probati, jer se tako neretko sukob zaustavi pre nego što počne da "leti perje", i stvari se reše na mirniji način, bez teških reči zbog kojih biste se kasnije oboje kajali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.