U trendu

Za jaču ljubav: Ovo je jedna stvar koju bi svi partneri trebalo da rade pre spavanja

Vanesa Marin, seksualni terapeut, shvatila je da se „naježi“ svaki put kada njen muž, Ksander, pokuša fizički kontakt jer je to postalo sinonim za seks, što, kako je priznala za HuffPost, nije uvek njena želja. Da bi se izborila sa onim što je nazvala ‘reakcija čekinja’, uvela je novu politiku u njihov brak: ljubljenje noću.

„Ova noćna rutina je skinula sa nas pritisak da moramo da imamo seks ako počnemo da se ljubimo i zaista nam je omogućila da uživamo u maženju“, rekla je ona. Prekinula je mentalnu vezu između ljubljenja i seksa. „Uživanje u kratkim, namernim poljupcima i postavljanje prioriteta je način da se intimnost u vašoj vezi da prioritet, kao i potencijalno stvaranje uslova za reagovanje želje“, rekla je seksualna terapeutkinja Megan Fleming, naglašavajući važnost da ljubljenje bude „glavni događaj“, u ovom scenariju.

Vanesa i Ksander su se složili da neće imati seks tokom prvog meseca obaveznog ljubljenja kako bi naglasili poentu rituala. „Stvarno smo želeli da prekinemo tu vezu između ljubljenja i seksa, pa je bilo čak i trenutaka u tom prvom mesecu kada smo se oboje napalili i naterali sebe da ustanemo iz kreveta“, objasnila je Vanesa, koja je primetila da je njihovo noćno ljubljenje koje je isprva trajalo samo nekoliko sekundi sada produženo na nekoliko minuta.

Međutim, zakazivanje vremena za intimnost na ovaj način može biti prestrogo, posebno za one koji spontanost vide kao nešto što ih pali, upozorila je seksolog Selest Hiršman. „Drugima se možda neće dopasti ako osećaju da to umanjuje osećaj da ih partner želi“, primetila je ona, a prenosi Večernji list.

Ali izgleda da to funkcioniše za Vanesu i njenog muža sa kojim je u braku 13 godina, koji su godinama održavali ovu rutinu. „Ne prisiljavamo se na to, ali ti trenuci su prilično retki, a zapravo, saznanje da imamo ovu malu tradiciju pomaže nam da izgladimo mnoge rasprave“, rekla je ona, „Jedini izuzeci su bili ako bi neko od nas bio bolestan, pa onda naravno nismo praktikovali ljubljenje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.