Zaboravite ih: 4 zablude u vezi seksa

Često se stidimo zbog svog neznanja ili problema s kojim smo suočeni, pa nikako ne želimo da se javimo lekaru. A najsigurnije mesto za informisanje o zdravlju jeste lekarska ordinacija.

Ovo su četiri najčešće zablude u vezi seksa.

Mit 1: Polna bolest može da se dobije sa daske na wc šolji.

Seksualno prenosive bolesti ne mogu da funkcionišu van tela dugo vremena – pogotovo ne na hladnoj površini kao što je daska. Takođe, one nisu uvek prisutne u mokraći, što znači da su izgledi za oboljenje ovim putem vrlo mali, tvrdi doktorka Sofija Jen.

Mit 2: Žena ne može da zatrudni nakon prvog seksualnog iskustva.

Iste su šanse da zatrudnite prilikom prvog seksa, baš kao i kada ga upražnjavate po ko zna koji put. Nema pravila. Prema statistikama, 20 posto devojaka zatrudni u roku od mesec dana nakon što postanu seksualno aktivne bez zaštite. Takođe,  treba napomenuti da je jedina stopostotna kontracepcija – apstinencija!

Mit 3: Žena ne može da zatrudni za vreme menstruacije.

Šanse za ovo nisu velike, ali je trudnoća za vreme menstruacije svakako moguća. Neke žene imaju produžen period krvarenja, što znači da se ono može podudarati s početkom ovulacije. Tako mogu biti plodne iako još krvare.

Mit 4: Pilula za dan poslije uzrokuje pobačaj.

Ako se hitna kontracepcija ili pilula za dan posle uzme kada je žena već trudna, ono neće ništa promeniti. Kada je jajašce oplođeno i povezano sa zidom materice, pilula neće imati nikakav uticaj. Hitna kontracepcija nije abortus jer se primenjuje kako bi se sprečio nastanak trudnoće, a koristi se do 120 sati nakon seksualnog odnosa

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.