U trendu

Zajednički posao s partnerom

Nije retka situacija, kada se neko opredeli da započne samostalan biznis, da to uradi zajedno s partnerom/partnerkom (ukoliko im struke to dopuštaju, naravno). U praksi se to uglavnom pokaže kao dobar potez.
Podrazumeva se da to neće biti osoba s kojom ste tek počeli da izlazite, već ste duže vreme zajedno, tako da se dobro poznajete. Eto i prve prednosti – radite s nekim koga znate i u koga imate poverenja. Pored toga, oboje ste svesni da tu nema samo rada za platu (a firmi kako ide, ide, ako propadne, otići ćete u neku drugu firmu), već radite direktno za sebe i svoju porodicu, što znači da ćete se oboje i te kako potruditi da posao uspe – ako ste stvarno oboje toga svesni, neće tu biti ni zabušavanja, ni kakvog-takvog odrađivanja, ni bežanja s posla… Ulaže se maksimalan trud – i znate da ćete maksimalan trud uložiti oboje.
Problem može nastati ako partneri teže da uloge koje imaju u porodici prenesu i na radno mesto, a to ne odgovara poslu koji rade (recimo, ono koje je dominantno u vezi hoće i na poslu da bude šef, iako je zbog struke i sposobnosti prikladnije da šef bude ono drugo). To se može srediti tako što će se partneri odmah dogovoriti šta ko tačno radi u firmi i toga se i pridržavati – u početku može da bude manjih nesuglasica te vrste, ali ako se radi o zrelim i sposobnim osobama, trebalo bi da stvar profunkcioniše nakon početnog uhodavanja.
Dodatni problem može da bude i to što se i nakon radnog vremena i dalje razgovara o poslu. Neki parovi otkriju da im to ne smeta posebno, da im je to još jedna zajednička tema za razgovor i da im ništa ne ometa ako i nakon posla razmenjuju ideje i predlažu rešenja problema; drugi se pak trude da kod kuće ne pričaju o poslu (osim ako iskrsne nešto hitno) i da im dom bude samo i isključivo mesto za opuštanje i "punjenje baterija".
Sve u svemu, ako partneri skladno funkcionišu kao par, po svoj prilici će odlično sarađivati i ako otvore zajedničku firmu. Biće povremenih nesuglasica, naravno, kao što ih u svakom poslu i u svakoj vezi ima, ali će se, ukupno uzev, pokretanje zajedničkog biznisa pokazati kao dobar potez.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar