Zar misli da ćete kao mama da skupljate za njim?

Pitanje iz naslova je nemali broj žena postavio sebi, ili se sličnim rečima jadao prijateljici, nakon što vide da njihov dragi nemarno ostavlja stvari za sobom, ne vraća ih na mesto, i pušta ih da se naslažu. U najvećem broju slučajeva ne radi se o tome da on očekuje da njegova draga skloni te stvari, već samo ne misli da je bitno skloniti ih.
Prljave čarape ostavljene na podu umesto u korpi za prljav veš. Šoljica od kafe ostavljena na stolu ili stočiću, umesto da bude oplaknuta i stavljena u sudoperu. Naramak upotrebljenih maramica koji se skupio na nekom mestu. Delovi odeće nemarno ostavljeni tamo gde mu je bilo najzgodnije. Nenamešten krevet. I tako redom. To su sve prizori na koje mnoge dame "šize", i koji ih neretko navedu na to da pomisle da je on mamin sin, navikao da mama skuplja za njim, i sada slično očekuje i od svoje partnerke. Zapravo, on često ne samo da to uopšte ne očekuje od svoje partnerke već nema ni najmanju želju da se njegova partnerka ponaša kao njegova mama.
Na ovo bi se neke dame pobunile i rekle da im partner prigovara što nešto ne rade onako kako je to radila njegova majka, i što im je teško da urade nešto što je njihova majka redovno radila. I jeste, ima i muškaraca koji su bili navikli da njihova majka sve skuplja za njima, čisti za njima, brine se o njima, i slično očekuju i od svoje partnerke – od takvih muškaraca je najbolje skloniti se i prepustiti ih brizi njihove mame. Ali, veliki broj muškaraca nije takav, i zaista ne očekuju da njihova partnerka skuplja i čisti za njima. I ne samo to već im se nimalo ne dopada ideja da se njihova partnerka ponaša kao njihova mama (žele partnerku, a ne drugu mamu).
Zašto onda ostavljaju stvari unaokolo? Zato što im nije bitno gde će ih ostaviti, i nered im ne smeta. Jednom kad gomila prljavih čarapa ili upotrebljenih maramica počne da im smeta, skloniće ih; pre toga, jednostavno će te gomile ignorisati. Uopšte ne očekuju da bilo ko to sklanja za njima. Ako partnerka baš želi da to skloni, neće se buniti, ali im neće nimalo smetati ni ako ona to ne učini. Ono što im zasmeta bude ako partnerka sklanja za njima, a onda im zvoca što sami to ne sklanjaju, kao što im je majka nekad zvocala. I ne razumeju partnerkin postupak – ako ne želi da sklanja za njima, zašto to čini, niko je ne tera? A ako hoće da sklanja, što se ljuti na njih što to ne rade?
Šta učiniti ako on ne posprema za sobom? Ne shvatati to lično – u velikom broju slučajeva on ne posprema jer mu pospremanje nije bitno, ne zato što to smatra da je to ženski posao. Ostavite stvari tako, skloniće ih već on sam kad mu zasmetaju. A ako mu jeste bitno da sve bude pospremljeno, dogovorite se s njim o tome ko je za šta zadužen, i obavljajte svoje, ne i njegovo. Naravno, nekada će se desiti da je jedno preumorno pa zamoli drugo da ga u nečemu odmeni, ali ako oboje žive u istom stanu, i oboje žele da stan bude uredan, trebalo bi da se oboje o tome i brinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.