U trendu

Zašto je teško preboleti raskid ljubavne veze?

Teško vam je da prebolite raskid i imate utisak da se to nikad neće dogoditi? Zašto je to tako? Nauka nam može dati nekoliko objašnjenja.
Raskidi se dešavaju iz raznih razloga, nekada opravdanih, nekada banalnih. I, oni su deo naših života. Mogu biti veoma bolni i neprijatni, kao i sećanja na njih. Nekim osobama dovoljno je nekoliko meseci da prebole prekid ljubavne veze, ali neke osobe veoma dugo, čak i godinama, ne mogu da se oslobode tužnih emocija i sećanja. Možda vam se dogodilo baš ovo: nebrojeno puta "premotavate" u sećanju dan raskida, pamtite kako je ko bio obučen, kakve su bile vremenske prilike i šta je ko rekao.
Studije pokazuju da ljudski mozak duže zadržava sećanja na stresne situacije i na bolne događaje nego na periode ispunjene zadovoljstvom i srećom.
Verovatno vam je poznato i sledeće: pamtite svaki detalj dana kada ste raskinuli s voljenom osobom, iako je to bilo pre više meseci, ali ne možete da se setite ni upola tako precizno poslovnog sastanka koji je održan juče. Naš mozak je stalno bombardovan informacijama poput šljaštećih reklama s bilborda. Zato on odbacuje trivijalno i obično, a zadržava u pamćenju ono što je značajno, pa taj sadržaj, koji je određen kao važan, može preći u prostor dugoročne memorije.
A kako mozak bira šta je najvažnije?
Pamćenje se formira jačanjem veza između neurona. Ranija istraživanja pokazala su da je emocionalni stres povezan s povećanjem hormona norepinefrina u mozgu. Još uvek se ne zna pouzdano kako hormon stresa utiče na neuronske konekcije.
Grupa njujorških naučnika vršila je istraživanja na miševima i ustanovila da emocionalni stres dovodi do hemijskih promena u nekim moždanim receptorima. Emocionalni stres tako proizvodi jaku stimulaciju koja dovodi do stvaranja nove memorije. Pošto miševi imaju slične regione u mozgu kao čovek, naučnici su zaključili da se sličan proces dešava i kod ljudi. Takođe, može se desiti i sledeće: prevelik uticaj hormona stresa (usled teške stresne situacije) može dovesti do suprotnog – do takozvanih rupa u pamćenju. Dakle, događaje iz stresne situacije ćete ili zapamtiti savršeno, s mnoštvom detalja, ili sasvim drugačije – većinu detalja ćete zaboraviti.
Povezanost emocija i sećanja je jedna velika i komplikovana slagalica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)