U trendu

Zbog čega devojke biraju starije muškarce?

U principu, niko ne misli ništa naročito kada je žena ili devojka (punoletna, naravno) u vezi sa starijim muškarcem. U redu, uobičajenije je da su partneri po godinama bliski jedno drugom, ali ni ovo nije preterano neobična varijanta. Ukoliko njih dvoje ne izgledaju skladno kao par (recimo, na njemu se godine baš vide, a ona izgleda mladoliko), može da bude neprijatnih komentara tipa: „Sramota, otac bi mogao da joj bude!“, ali se, generalno uzev, društvo ipak ne gadi na ovakvu vezu.

Kad se o ovakvim vezama radi, ljudi sebi postave pitanje zašto su njih dvoje zajedno (ako se isključi mogućnost da neko tu ima materijalnu korist). Stariji muškarac želi mladu i lepu pored sebe, dobro, tu niko ne traži dodatno objašnjenje (mada, da budemo pošteni, motivi tog starijeg muškarca često budu znatno dublji i kompleksniji od obične fizičke želje za mladim mesom), ali, ako on nije bogat, zašto bi mlada žena želela da bude pored njega?

Objašnjenje koje se najčešće daje na ovakvo pitanje bude to da je on njoj neka vrsta zamene za oca, za očinsku figuru – stariji je, mudriji, zaštitnik, oseća se bezbedno s njim… Da li je ovakvo objašnjenje uvek tačno? Nekada jeste, ali da li je uvek tačno?

Nije. Uz pravilnu ishranu, dovoljno kretanja i, najviše, živost duha, vitalan pedesetogodišnjak može imati više energije i više života u sebi nego deset, pa i 20 godina mlađi muškarac.

Sa 50 godina je zreliji i iskusniji od svojih mlađih „kolega“, strpljiviji, istrajniji i zaista sposoban da ženi pruži osećaj sigurnosti. Pošto je vitalan, žena neće zaista imati utisak da je sa znatno starijim muškarcem, tako da tu ne može da bude govora o zameni za oca. Plus, ako žena želi da zasnuje porodicu, stariji muškarac teško da će biti nespreman za to.

Ukratko: mada u nekim slučajevima stariji muškarac može biti zamena za oca, u većini slučajeva on to nije. Biološka starost je danas manje bitna nego ikad (što se, između ostalog, vidi i u tome da je za mnoge ljude teško tačno odrediti koliko imaju godina). Kako stvari stoje, uskoro će, dokle god se radi o punoletnim osobama, postati maltene najmanje važan faktor u vezi koliko ko godina ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.