U trendu

Želite da seks duže traje? Ovih 5 biljaka vekovima koriste za bolju izdržljivost

Kad je reč o vezi između seksa i hrane, ‘poput gladi, libido je primitivni instinkt, oboje mogu uticati na vaše ponašanje, čineći ih prioritetima ispred ostalih stvari’, kaže Uma Naidoo, lekarka i psihijatar koja je i kuvarica, stručnjakinja za prehranu i autorka knjige ‘This Is Your Brain on Food.’

Glad i libido takođe uključuju slične hemijske reakcije i spojeve, poput dopamina, neurotransmitera koji igra ulogu u središtu za zadovoljstvo i nagrađivanje mozga, objašnjava ona.

Verojatno ste čuli da ostrige ili tamna čokolada mogu pobuditi želju za seksom, ali možda ste manje upoznati s afrodizijačkim biljem.

Iako ne postoje velika neka velika istraživanja koja bi potkrepila njihove koristi, biljke se već dugo koriste u raznim kulturama kako bi izazvale senzualno zadovoljstvo.

Upozorenje: Ove biljke smatraju zdravom hranom, ali možda biste trebali započeti s malim dozama. Takođe, razmislite o savetovanju s lekarom pre nego što ih isprobate, posebno ako ako uzimate lekove.

Vanilija za veći libido
Prema ranom herbalističkom folkloru, vanilija je moćan kulinarski dodatak koji potiče seksualni apetit. Njen zadivljujući, ugodan miris čini je idealnim začinom za podizanje raspoloženja, buđenja osetila i podsticanja seksualne izdržljivosti. Vaniliju su u početku koristili autohtoni stanovnici Meksika kao eliksir koji izaziva ljubav, a smatra se jednim od davno otkrivenih, zamamnih afrodizijaka.

Gingko Biloba za erektilnu disfunkciju
Ova izvorna kineska biljka ima niz prepoznatih zdravstvenih blagodati: može povećati cirkulaciju, podržati rad mozga, ublažiti stres – smanjenjem kortizola, pa čak i potencijalno lečiti erektilnu disfunkciju. Iako je Gingko Biloba dostupna u obliku tableta, kapsula ili tinktura – pravljenje biljnog napitka još je jedan popularan način za njeno konzumiranje kao afrodizijaka.

Šafran je idealan dodatak za ženski libido
Kao jedan od najskupljih začina na svetu, šafran (izveden iz cveta Crocus sativus) i njegove aktivne komponente široko se koriste u drevnoj medicini zbog svojih protivupalnih, antioksidativnih i antidepresivnih svojstava.

Što se tiče seksualnog zdravlja, jedno malo istraživanje na 38 žena objavljeno u časopisu Human Psychopharmacol sugerisalo je da šafran može poboljšati probleme s podmazivanjem i bolovima tokom seksa, posebno za žene s niskim libidom izazvanog terapijom lekovima, poput antidepresiva.

Šafran je takođe ukusan začin koji ćete dodati svom kuvanju – tako da bi testiranje njegovih potencijalnih afrodizijačkih sposobnosti moglo biti vredno razmatranja.

Babin zub za izdržljivost
Biljka Tribulus Terrestris (gokhshura na sanskrtu) ili babin zub kod nas, vekovima se medicinski koristi, kako u Ayurvedi, tako i u tradicionalnoj kineskoj medicini, za potporu seksualnoj funkciji i povećanje izdržljivosti. Savremenija istraživanja su primijetila učinke ove male biljke, a potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila svojstva koja poboljšavaju seks

Babin zub, koji se meša s drugim sastojcima, često se nalazi kao dodatak u trgovinama zdrave hrane.

Ashwagandha za seksi raspoloženje
Ova moćna ayurvedska biljka koja se naziva i indijski ginseng, stolećima se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini kao celokupna biljka koja poboljšava zdravlje i poboljšava raspoloženje, kaže Naidoo.

– Zbog svojih protivupalnih svojstava, ayurvedski praktičari takođe koriste ashwagandhu kako bi poboljšali erektilnu disfunkciju i seksualnu želju i kod žena i kod muškaraca – ističe.

U modernijim istraživanjima ashwaghanda je povezana s podržavanjem nivoa raspoloženja i stresa. Čak i jedno istraživanje na 50 aktera pokazalo je da dodaci ekstraktu korena ashwaghande mogu poboljšati polnu funkciju kod zdravih žena.

Moguće nuspojave
Pre uzimanja bilo koje nove biljke ili dodatka, važno je razmotriti potencijalne reakcije ili nuspojave. Malo toga može imati velik efekt, a kao i kod bilo koje druge vrste hrane, čak i nešto dobro i zdravo, ako jedete previše, može biti nezdravo ili čak otrovno, kaže Naidoo, prenosi mbg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar