U trendu

Želite da spasite vezu? Promenite samo jednu stvar u seksualnom životu

Ako je seks zaista pao na dno vaše liste prioriteta, ali vaš partner još uvek pokušava da uspostavi vezu, možda je vreme da se nađete na pola puta. Postoje mnogi faktori koji utiču na stvaranje snažne i sretne veze: komunikacija, poverenje, ljubaznost i, da, seks. Ali, nije nužno spremnost da se vodite ljubav tri puta u noći ono što zbližava par. Nova studija je otkrila da je seksualna osetljivost ta koja igra značajnu ulogu u kvalitetu veze i zadovoljstvu, prenosi New York Post.

Šta je seksualna osetljivost?

Studija, objavljena u časopisu Current Opinion in Psychology, definisala je ovo stanje kao ‘razumevanje, prilagođavanje i spremnost ili motivisanost za ispunjavanje partnerovih seksualnih želja’. Autori studije otkrili su da kada se dvoje ljudi međusobno podupire tako što odgovaraju na želje i potrebe jedno drugoga u spavaćoj sobi – što nazivaju ‘visokom seksualnom zajedničkom snagom’, to je povezano s većom seksualnom željom i zadovoljstvom i, još bolje, većim zadovoljstvo odnosom u celini.

Zašto je seks tako moćan?

Terapeutkinja za parove i seksolog Asija MekKimi kaže da seks nudi jedinstven način da se parovi povežu u svojoj vezi. ‘Za mnoge ljude seks je važan način da se osećaju voljeno i povezano’, kaže ona, ‘To označava intimnost koju većina parova nema s drugim ljudima. Odnosi u parovima jačaju kada partneri odgovaraju na međusobne ‘ponude za povezivanje’. Dodir i seksualna inicijacija načini su na koje se partner trude u vezi’.

Koncept seksualne osetljivosti koji vodi do povećane intimnosti i zadovoljstva zvuči dobro, ali kako to izgleda u praktičnom smislu? MekKimi kaže da se radi o spremnosti da odgovorite na partnerove seksualne želje i potrebe. ‘Moglo bi izgledati kao kada vaš partner započne seks, trudeći se da seks bude prioritet ili kada ste otvoreni za partnerova seksualna interesovanja’, kaže ona.

Što se potrebe i interesovanja vašeg partnera više razlikuju od vaših, to su veće prednosti, prema studiji. A, za one koji se bave seksualnim problemima ili prošlim traumama, studija je otkrila da je nivo zadovoljstva čak i viši kada je partner osetljiv uzimajući u obzir te posebne okolnosti. To je zato što je potrebno još više ranjivosti i sigurnosti, tvrdi MekKimi.

‘Pretpostavljam da je viša stopa zadovoljstva zato što se oni koji su doživeli traumu iz prošlosti često treba da se osete sigurno i da njihov partner reaguje na njih kako bi bili seksualno ranjivi’, kaže ona, ‘Seksualna osetljivost i razumevanje idu u oba smera’.

Ali, ako bilo koji od partnera oseća da mora da zanemari sopstvene potrebe zbog potreba drugoga, studija je pokazala da tada prednosti nestaju. Kao što autori studije pišu: ‘Biti seksualno osetljiv partner ne znači nedvosmisleno zadovoljiti partnerove seksualne potrebe, već umesto toga uključuje nastojanje da razumete partnerove seksualna interesovanja i budete otvoreni za njih, dok i dalje potvrđujete svoje potrebe i granice’.

Autori su čak otkrili da, kada seksualno reagovanje uključuje zanemarivanje sopstvenih želja i potreba, uključujući seks kada to ne želite, to je povezano s nižom željom i zadovoljstvom – i može dovesti do seksualnog stresa, prenosi Večernji list.

Kako započeti?

Ako ste spremni da počnete da uviđate to veće zadovoljstvo u sopstvenoj vezi, možete započeti otvaranjem linija komunikacije. ‘Jedan od najvažnijih aspekata zadovoljavajućeg seksualnog života parova jeste mogućnost otvorenog i iskrenog razgovora o seksu’, kaže MekKimi, ‘Parovima može pomoći da zajedno razgovaraju o seksu, razmenjuju svoje seksualna interesovanja, koje bi mogle biti njihove seksualne kočnice i ubrzivači i stvore rituale kako započinju seks i odbijaju jedno drugo’.

Spremnost na slušanje i udovoljavanje potrebama jedno drugog može pružiti čvrst temelj za parove za izgradnju poverenja i razumevanja izvan spavaće sobe. Kada kombinaciji dodate zadovoljenje seksualnih potreba, to je nepobediva kombinacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar