U trendu

Žene od karijere i seks

Kada gledate novije serije i filmove, takozvane žene od karijere su, kad je reč o seksu, prikazane na dva načina: jedna varijanta je da su veoma seksualno aktivne, maltene nimfomanke (ili čak ne ni maltene, nego stvarno nimfomanke), a druga varijanta je da su frigidne, hladne i potpuno nezainteresovane za seks (samo im je karijera važna, ništa drugo ih ne zanima). Obe varijante su, sasvim očigledno, stereotipi. Ipak, koliko istine postoji u tim stereotipima? Kakve su, uopšteno uzev, kad se o seksu radi, žene kojima je karijera na prvom mestu – dakle, poslovno veoma uspešne žene, s visokim obrazovanjem, neretko i s doktoratima iz ove ili one oblasti?

S jedne strane, moglo bi se očekivati da ovakve žene veoma uživaju u seksu: pošto su toliko uspešne, trebalo bi da im je samopouzdanje veliko, kao i da se ne stide da uzmu ono što žele – što će reći, da nemaju nikakvih mentalnih prepreka koje bi ih sprečile da uživaju u seksu. S druge strane, nije nelogična ni varijanta u kojoj je veoma uspešna poslovna žena toliko opsednuta karijerom da ni o čemu drugom i ne razmišlja, izuzev ako delom uspeha smatra i da ima ljubavnika (ili muža i decu).

Sprovedeno je jedno istraživanje o tome i došlo se do sledećih rezultata. Veoma uspešne, visoko obrazovane žene vrlo često znatno manje uživaju u seksu nego takozvane obične žene – seks im pruža manje zadovoljstva. Ne radi se o frigidnosti, stvari ne idu toliko daleko – ali ove žene uživaju manje. Zbog čega je to tako?

Naučnici smatraju da je problem u nesposobnosti „žena od karijere“ da se potpuno opuste i prepuste uživanju. One su toliko navikle na svakodnevnu borbu, na pažnju oko svakog detalja i na to da uvek moraju biti spremne da reaguju da potpuno opuštanje u bilo kom aspektu života postaje veoma teško izvodljivo.

Izgleda da biti super uspešna žena ipak ne znači automatski uspeh na svim poljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.