U trendu

Žene u tranziciji

Da nam je zemlja "u tranziciji" sigurno ne predstavlja nikakvu novost. Nije novost – iskusile ste to sigurno i na sopstvenoj koži – da "u tranziciji" život nije nimalo lak. Firme se zatvaraju, sve je manje radnih mesta, ljudi bivaju otpušteni, a nov posao teško je naći. Kako se u tome snalaze žene?
Statistike pokazuju da je u zemljama u tranziciji – ne samo u našoj zemlji već i u okolnim – sve više žena koje ostaju bez posla. Naravno, i muškaraci ostaju bez posla, ali ženama je teže da nađu nov posao i mnoge se, posle frustracija, opredele da ostanu kod kuće i posvete se porodici. Povratak tradicionalnom vaspitanju i tradicionalnoj podeli uloga? Ne baš.
Mnoge od ovih žena imaju visoko obrazovanje i žele da rade. To što su kod kuće, kao domaćice i majke, shvataju kao poraz i nimalo im se ne dopada. Ipak, i muškarcima je teško da nađu posao – a žene, čak i kada nađu posao, često su slabije plaćene od muškaraca (u Italiji, na primer, plata žene može da bude i 35 posto manja nego plata muškarca, i to kad se radi o istom poslu).
Iznenađeni ste što spominjemo Italiju, kada se ona smatra jednom od zemalja razvijenog zapada? Problem postoji i u tim zemljama, jer i one prolaze kroz promene i krize. Fabrike se sve više izmeštaju u zemlje gde je jeftinija radna snaga, pa se samim tim drastično smanjuje broj radnih mesta. Posle uvođenja evra, cene su porasle – i treba preživeti uz takve cene i male prihode.
Premda, kao što smo pisali u tekstu o alfa mamama, ima i žena koje uspešno spajaju karijeru i majčinstvo, velikom broju njih to ne polazi za rukom. Ako im uspe da imaju posao, dok plate bebisiterku ili obdanište, prevoz deteta do mesta čuvanja i slično, odu im prihodi – pa se postavi pitanje ima li uopšte smisla raditi.
Teško je, naravno, i muškarcima. Njima gubitak posla psihološki još i teže pada nego ženama, jer ženi po tradiciji ostaje mesto majke i domaćice, dok se muškarci često identifikuju sa svojim poslom. Ovakvi problemi uzrokuju i mnoge svađe i pogoršanje odnosa među polovima, uz dosta međusobnog optuživanja i nezadovoljstva koje oba partnera osećaju.
Sve u svemu, kada se žena danas odrekne posla da bi bila majka i domaćica, da bi se brinula o deci, i mužu olakšala breme time što će stvoriti toplo, udobno porodično gnezdo, potrebno je da ima veliku dozu samopoštovanja da bi uspela da prihvati takav život, a da se ne oseća bedno i poraženo. Treba joj i muškarac koji će nekako uspeti da je izdržava. Ako njega nema, ženi preostaje samo da preživljava kako zna i ume, često u uslovima koji joj nimalo ne odgovaraju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.