U trendu

Žrtvovanje za ljubav

Ima onih koji su skloni tome da smatraju da su se žrtvovali za ljubav, najbolje godine svog života su nekom poklonili, da nije bilo te ljubavi, ko zna kakvu bi karijeru napravili… Međutim, ako se zaista radilo o ljubavi, onda tu teško da može biti reči o žrtvi.
Nije da uopšte ne može biti reči o žrtvi; nekad je, recimo, moguće svojim životom spasti život voljene osobe, samo što nakon toga baš i niste u prilici da pričate o žrtvovanju ili da voljenoj osobi zamerate na nezahvalnosti. Ipak, priče o žrtvovanju za ljubav najčešće se ne odnose na takve primere, nego se, recimo, ona odrekla studija i ko zna kakve fenomenalne karijere da bi se udala za njega, kao da brak i karijera ne mogu da idu zajedno, ili je najbolje godine svog života žrtvovala njemu, a on je i dalje takav-i-takav (kao da to nije mogla ranije da primeti i skloni se od osobe koja je ne ceni)…
Priča o žrtvovanju za ljubav najčešće je običan izgovor za to što neko nije nešto drugo postigao u životu; ljubav tako ispada "dežurni krivac" što neko nije imao dovoljno upornosti i energije da završi školovanje, da potraži osobu koja bi mu više odgovarala, nešto treće, četvrto, peto… Ljubav je kriva!
Međutim, ako ste nešto učinili iz ljubavi, valjda ste to učinili jer ste tako želeli – a ako ste nešto učinili jer ste tako želeli, gde je tu žrtva? Naravno, može biti da nekom bolje zvuči da se žrtvovao za ljubav nego da nije hteo da se smara studijama ili da radi petnaest sati dnevno da bi napravio uspešnu karijeru – zapravo, radi se o tome da nije hteo da se smara studijama ili "zapne" na poslu i usput se konstantno usavršava; ljubav i žrtvovanje su tu samo zgodan način da se prikrije neuspeh. Neuspeh koji mi sami tako percipiramo – nigde nije zapisano da je obavezno studirati ili imati fenomenalnu karijeru da biste bili uspešni u životu.
Zato, molimo vas, bez priče o žrtvovanju i bez prebacivanja krivice na nekog drugog ili na ljubav za ono što ste sami, po slobodnom izboru, odabrali da učinite ili da ne učinite. Možete vi bolje od toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)