U trendu

Koštaju i po 100.000 evra: Pet najskupljih rasa mačaka na svetu

Neki vlasnici kućnih ljubimaca se odlučuju na kupovinu retkih rasa, čije cene ponekad sežu i do vrtoglavih cifri. Retke pasmine mačaka mogu biti iznenađujuće skupe zbog niza faktora, poput niske stope plodnosti, njihove retkosti ili popularnosti.

Ipak, neke rase su skuplje od drugih, a ovo je pet rasa za čiju je nabavku potrebno imati nešto dublji džep.

1. Ashera (do 100.000 evra)

Ashera je jedna od najegzotičnijih domaćih mačaka na svetu. Slično bengalskim mačkama, izvorno je uzgajana od azijskih leoparda. Izuzetno je retka rasa i mnogo je veća od konvencionalne domaće mačke pa može da dosegne visinu od metar i po i težinu između 12 i 15 kilograma. Od 2006. prodato je samo 100 mačaka ove rase.

2. Savannah (od 6.200 do 30.000 evra)

Savannah, druga najskuplja mačka na svetu, ujedno je i najviša na svetu, čime je osvojila mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Ova mačka je zabranjena u nekoliko delova svijeta, uključujući i u nekoliko američkih saveznih država, jer se tamo ne smatra domaćom mačkom. Ova rasa mačaka je skupa zbog niske stope plodnosti. Istraživanja su pokazala da mužjaci Savannah mačaka nisu plodni nakon svoje šeste generacije i nemaju isti instinkt kao ostale mačke za parenje.

3. Bengalska mačka (8.200 evra do 21.000 evra)

Bengalska mačka jedna je od najpopularnijih skupih rasa mačaka na svetu. Ima neke jedinstvene karakteristike, poput mišićave građe, velikih okruglih očiju i uzoraka dlake koji dolaze u različitim bojama, uključujući smeđu, srebrnu/sivu, crnu ili belu. Ove energične mačke, za razliku od drugih, vole vodu i vrlo su razigrane. Vlasništvo bengalskih mačaka ilegalno je u Njujorku, Sijetlu i na Havajima, prenosi Index.

4. Sfinks (4.200 do 8.200 evra)

Ova mačka je poznata po tome što je jedna od najegzotičnijih i najskupljih rasa na svetu te se prodaje po visokim cenama jer je teško pronaći, a takođe je i čistokrvna. Poznata je po upečatljivom izgledu, a za razliku od drugih mačaka, njena osjetljiva koža zahteva poseban šampon i redovno kupanje. Mora se podvrgavati godišnjim pregledima srca, a takođe je sklona sindromu iritabilnog creva.

5. Persijska mačka (od 3.300 do 4.200 evra)

Persijska mačka jedna je od najstarijih rasa mačaka na sjetu, koja datira iz sedamnaestog veka. Poznata po spljoštenom licu poput mopsa, dugoj raspuštenoj dlaci i bucmastim obrazima, ova mačka dolazi u različitim boja. Persijske mačke su opuštene pa mogu da spavaju i do 20 sati dnevno. Takođe, nisu tako razigrane kao ostale pasmine mačaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)