U trendu

Mislite da vam je pas pravi genije: Evo kako mu možete izračunati IQ

Foto: Zachary AppelCC BY 2.0

Sa tri jednostavna testa možete izračunati IQ vašeg psa. Ako je zbir bodova 9, on je jako pametan, ako dobije 6-8 bodova, bistar je za medalju. Zaradi li 4 ili 5 bodova, prosečan je, a ako sakupi samo 3 ili manje boda – jako je sladak.

Svi psi imaju tri vrste inteligencije – spremnost na rad i poslušnost, nagone i prilagodljivost. Ipak, ovaj test ne shvatajte previše ozbiljno, reč je prije svega o igri i zabavi, prenosi Index.

Spremnost na rad i poslušnost manje zavise od samog psa, već više o rasi kojoj pripada, tako da je u ovom slučaju samim rođenjem vaš pas predodređen da bude manje ili više poslušan. Testiranja su potvrdila da pudlice, nemački ovčari i zlatni retriveri imaju vrlo razvijenu inteligenciju za učenje novih naredbi.

Proverite koliko je vaš pas obdaren pameću kroz tri jednostavne vežbe.

1. Ovaj test meri rešavanje problema

Zamotajte poslasticu u komad papira za pečenje. Ako pas šapama razmota papir, dajte mu 3 boda. Ako koristi šape i usta, dajte mu 2 boda. Ako ne može da odmota papir, već se samo igra s njim, dajte mu jedan bod.

2. Ovaj test meri planiranje i rešavanje problema

Prebacite peškir preko glave svog psa. Ako se izvuče za manje od 15 sekundi, dajte mu 3 boda, ako mu bude potrebno od 15 do 30 sekundi, dva boda. Ako mu je potrebno više od 30 sekundi, dajte mu jedan bod.

3. Ovaj test meri pamćenje

Stavite poslasticu ili njegovu omiljenu igračku ispod jedne od tri poređane kante.

Pokažite psu ispod koje je kante poslastica, a zatim ga okrenite na 10 sekundi pre nego što ga pustite. Ako krene odmah prema pravoj kanti, dajte mu tri boda. Ako iz drugog pokušaja uspe da pronađe skrivenu poslasticu, dajte mu dva boda. Ako proveri dve pogrešne kante, dajte mu 1 bod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar