U trendu

Ne morate ih stalno voditi u šetnju: Ove rase pasa vole da budu unutra

Po navici, mačke smatramo kućnim ljubimcima koje čuvamo unutra, a pse napolju. To sve zavisi od toga ko živi u stanu, a ko u kući i kakve su nam životne obaveze i navike. Četvoronožni ljubimci su individualci baš kao i mi, ali postoje neke opšte odlike pojedinih rasa koje nam govore da neki od njih više vole da provode vreme unutra nego napolju.

Kada govorimo o psima, ove rase traže manje prostora za trošenje svoje energije i generalno su zahvalniji za čuvanje unutra. To ne znači da njima uopšte nije potrebna pažnja i nega, već da će sveukupno biti malo mirniji od drugih pasa. Oni će i dalje voleti da idu u šetnju i to nisu nužno rase preporučljive samo za ljude koji žive u zgradama, ali će vam praviti društvo i tokom gledanja omiljene serije.

Baset

Njima najviše odgovara da budu unutra i bez previše obaveza. Obavezan je bar jedan izlazak u šetnju u kome će svakako uživati, ali će po povratku kući odmah nastaviti dremku.

Buldog

Potrebna im je fizička aktivnost kako ne bi imali probleme sa viškom kilaže, ali u tome se ne sme preterivati. Znaju da budu osetljivi na dugo izlaganje suncu i prevelikim temperaturama, a najviše ipak vole da dignu sve četiri uvis.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Predstavljaju jednu od najprilagodljivijih rasa pasa, koja će voleti da se igra sa decom na otvorenom, ali i da se zavuče ispod prekrivača na kauču. Njihove navike zavisiće od vaših i pratiće aktivnosti vaše porodice.

Čivava

Pratiće vas u svakom koraku dok god ste u svom domu i rado će izaći u kratke šetnje, ali im nije potrebno puno aktivnosti i vežbanja. Odgovaraju ljudima koji žive u stanovima zbog svoje veličine, ali vaspitavanje je ipak na vama.

Čau čau

Da, oni jesu malo veći po gabaritu, ali ne vole previše da se šetaju i interaguju sa nepoznatim osobama i psima. Najlepše im je sa svojom porodicom, kojoj su po pravilu neizmerno posvećeni, a po mnogim navikama nalikuju kućnim mačkama.

Tulearski pas

Nežni, mekani i neodoljivi, tako bi se ukratko mogli opisati ovi psi. Aktivni su i vole da se igraju, ali sve njihove potrebe mogu se zadovoljiti i unutra. Važno je samo da im nabavite puno igračaka kako im ne bi bilo dosadno.

Maltezer

Ne samo da su prilagodljivi vašem stilu života, nego nisu ni previše glasni. Po prirodi su mirni i u potpunosti im odgovara da vam prave društvo u domu čime god da se trenutno bavite, a biće zahvalni za svaki trenutak pažnje.

Mops

Treba im puno vežbe da ostanu u formi, ali ne i previše, kako se ne bi preopteretili i pregrejali. Predstavljaju jednu od najpopularnijih gradskih rasa zbog svoje prilagodljivosti, ali i posvećenosti porodici.

Šar pej

Veoma su lojalni porodici i pokušaće da je zaštite po svaku cenu, jer ne vole previše nepoznate ljude. Važno je da budu u kontaktu sa drugim psima kao mali i da budu dobro dresirani, da ne bi postali agresivni i nepoverljivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.