U trendu

Nije zbog udobnosti: Zašto psi spavaju u sklupčanom položaju

Gotovo svi psi kada spavaju, to rade u sklupčanom položaju.

Svi mislimo da im je tako udobnije, ali razlog je potpuno druge prirode.

Neka ponašanja naših ljubimaca duboko su ukorenjena kroz evoluciju, pa je tako i sa ovim, koje seže iz vremena kada još nije bilo normalno da psi žive sa nama i spavaju na kauču.

Za pse često kažemo da su čovekovi najbolji prijatelji, među ostalom i zato što nam svojim neobičnim razigranim ponašanjem znaju priuštiti mnogo smeha i veselja, no valja priznati da ponekad mogu da budu i pomalo čudni – kad nagnu glavu dok im pričamo ili iz čista mira počnu da se valjaju po travi.

Zašto psi naginju glavu na jednu stranu kada pričamo sa njima?

Ipak, ima i onih urođenih psećih navika i ponašanja za koja stručnjaci danas i naučna objašnjenja. Primetili ste sigurno da se psi uvek sklupčaju u klupko pre nego što će slatko zaspati: ali ako mislite da je to samo zbog udonijeg položaja, niste baš u pravu.

Docent bihevioralne medicine na Veterinarskom fakultetu NC State, Margaret Gruen, kaže da to ima korene u evoluciji psa.

– Kad psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je veoma hladno, oni će iskopati gnezdo u zemlji i sklupčati se u njemu. Telo sklupačno u loptu omogućava im da bolje zadrže toplinu. Takođe, ovaj položaj štiti njihove najosetljivije organe od potencijalnih grabljivica – pojašnjava ona.

Naravno, mnogima to zvuči glupo, jer znaju da njihovom ljubimcu ne preti nikakva opasnost, ali je sa stanovišta psa to vrlo razumna taktika koju su nasledili od predaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar