U trendu

Nova metoda za računanje psećih godina: Tvrde da je mnogo preciznija

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u SAD-u smatraju da je računanje starosti pasa u ljudkim godinama, po metodi ‘puta sedam’ (godine psa množe se sa sedam) zapravo vrlo popularan mit. Oni su stvorili novu formulu za izračunavanje psećih godina.

Nova formula bazira se na epigenetskom satu i uključuje pronalaženje prirodnog logaritma starosti psa koji se množi sa 16 i zatim se na rezultat dodaje 31. Na primer, po ovoj formuli bi pas star 18 godina imao 77 ljudskih, a ljubimac od dve godine, imao bi 42 ljudske godine.

Prirodni logaritam saznaćete pomoću, nekog od onlajn kalulatora, na primer ovde

Primer za psa od 11 godina:
prirodni logaritam mu je 2,4
2,4 x 16 = 38,4
38,4 + 31 = 69,4

Po tome bi pas star 11 godina u ljudskim godinama imao nešto više od 69 godina, a po metodi ‘puta 7’ imao bi 77.

Istraživači su priznali da u životu pasa postoje razdoblja u kojima se satovi ne poklapaju sa ljudima, uključujući i period tokom puberteta jer psi sazrevaju ranije nego ljudi. Ali, uprkos tome smatraju da je njihova metoda računanja i dalje preciznije od trenutne ‘puta sedam metode’.

– Nije lako smisliti realno poređenje relativne starosti psa i čoveka s obzirom da oni dosežu zrelost različitim brzinama, a i različite vrste imaju drugačiji životni vek. Manje rase žive do 18 godina, a veće šest, sedam – rekla je genetičarka Tina Vang, vođa istraživanja, a prenosi Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.