U trendu

Zašto pas zavija?

Bez obzira jeste li vlasnik psa ili ne, verovatno ste barem jednom u životu čuli kako pas zavija. Zašto to radi i treba li se zbog toga zabrinuti?

Način komunikacije među članovima čopora

Ono što je pomorcima svetionik, nekim psima je zavijanje, piše portal dogster.com navodeći pseće zavijanje kao jedan od načina međusobne komunikacije. Navedeni portal navodi kako se psi (i vukovi) u divljini zavijanjem najčešće sinhronizuju tokom lova, naročito ako se jedan član izdvoji iz čopora. Zavijanjem mu članovi čopora olakšavaju povratak kući.

Odbrambeni mehanizam

Takođe, psi zavijanje koriste kao odbrambeni mehanizam kako bi jedni druge upozorili na opasnost. Kao ljubimac tako će vas pas ponekad zavijanjem upozoriti kako vam se približava neko njemu nepoznat.

Privlačenje pažnje

Kako bi dobili pohvalu ili poslasticu psi su spremni na skoro sve. Tako ponekad i zavijaju kako bi pridobili vašu pažnju. Naročito ako ste ih nesvesno naučili da će za takvo ponašanje biti nagrađeni.

Genetski kod

Službene stranice šaptača psima Cezara Milana navode da je poriv za zavijanjem nekim psima „ugrađen u genetski kod“ i da u nekim situacijama ne postoje (barem ne nama ljudima) logična objašnjenja zašto psi zavijaju.

Na primer, često zavijaju na zvukove sirena ili reaguju na nešto što čuju na televiziji, radiju ili slično. Ne postoji logično objašnjenje zašto to rade, ali u tome nema ništa loše.

Signaliziraju da ih nešto boli

Kad ih nešto boli, ljudi plaču. Jednako tako kad njih nešto boli psi mogu da zavijaju. Ako vaš pas počne čudno da se ponaša, „priča“ i zavija više nego što to čini obično, Cezar Milan savetuje da se konsultujete s veterinarom jer vašeg ljubimca možda nešto boli.

Strah od napuštanja

Osim kad osećaju fizički bol, psi često zavijaju i kad osećaju strah od napuštanja, što je jedan od 10 najčešćih psećih strahova. Ogleda se kod pasa koje vlasnici nisu naučili da budu sami kod kuće.

Zavijanje često prati i mokrenje po stanu, uništavanje nameštaja i slična neželjena ponašanja. Pas to ne čini iz prkosa, već zato što je pod stresom i misli da se nećete vratiti kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar