Na današnji dan

1787. - Potpisana je Ustavna povelja SAD-a na konferenciji u Filadelfiji.

1889. - Povodom 500-godišnjice Kosovske bitke, ustanovljen je Orden kneza Lazara, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

1918. - Posle trodnevne uraganske ofanzive, Prva i Druga srpska armija probile su Solunski front, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu - mesec i po dana potom kapitulirala je Austrougarska, a ubrzo i Nemačka. Srpske snage presekle su bugarsku vojsku i prisilile Bugarsku da 30. septembra 1918. položi oružje. Pri tom su Srbi prodirali tako brzo da je francuska komanda molila srpsku Vrhovnu komandu da uspori napredovanje, jer francuska konjica nije uspevala da drži korak sa srpskom pešadijom.

1922. - Počelo je emitovanje programa radio Moskve, u tom momentu najjače radio stanice.

1939. - Sovjetski Savez izvršio je invaziju na Poljsku u Drugom svetskom ratu.

1953. - Izvršena je prva uspešna operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

1964. - Bitlsima je plaćeno rekordnih (za to vreme) 150.000 dolara za održavanje koncerta u Kanzasu.

1972. - Kultni film Roberta Altmana - "M*A*S*H" - premijerno je prikazan na televiziji.

1976. - NASA je otkrila javnosti prvi spejs šatl "Enterprajz". Rad na njemu koštao je oko deset milijardi dolara, a bila je potrebna cela decenija da se završi.

1978. - U Beloj kući u Vašingtonu, egipatski predsednik Anwar el-Sadat i izraelski premijer Menachem Begin potpisali su sporazum kojim su stavili tačku na tri decenije neprijateljstava između Egipta i Izraela. Sadat i Begin su iste godine dobili zajedno i Nobelovu nagradu za mir, zbog učinjenih napora da do ovog sporazuma dođe.

1983. - Vanesa Vilijams izabrana je za prvu crnu mis Amerike.

1991. - Severna i Južna Koreja primljene su u Ujedinjene Nacije.