U trendu

Na današnji dan

1643. - Prvi put je na teritoriji SAD-a zabeležen snažni ciklonski vetar - tornado.

1687. - Kraljevsko društvo u Londonu objavilo je delo Isaka Njutna - "Matematički principi filozofije prirode".

1811. - Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je dobila nezavisnost od Španije.

1841. - Tomas Kuk otvorio je prvu turističku agenciju.

1889. - Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Posle završenog Pravnog fakulteta, radio je u rodnoj Sent Andreji kao advokat, a u toku revolucije 1848. bio je poslanik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i član Glavnog odbora Vojvodine. Napisao je devet romana, 17 pripovedaka, knjigu memoara i veliki broj publicističkih i političkih članaka. U romanima je opisivao život vojvođanskih Srba i uspeo da predoči panoramu epohe, sjajno zapažajući unutrašnje suprotnosti u društvu. Dela: romani "Trpen-spasen", "Milan Narandžić", "Čudan svet", "Vasa Rešpekt", "Večiti mladoženja", "Stari i novi majstori", "Patnica".

1932. - Antonio de Oliveira Salazar uveo je režim lične diktature u Portugalu.

1941. - U Beogradu su u Drugom svetskom ratu Nemci osnovali zloglasni logor na Banjici, kroz koji su do oktobra 1944. prošle desetine hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja. Većina logoraša pogubljena je na stratištu u Jajincima blizu Beograda, gde je iz tog logora, logora na Starom sajmištu i ostalih zatvora streljano najmanje 70.000 ljudi.

1943. - U borbama za oslobođenje Zvornika u Drugom svetskom ratu, poginuo je politički komesar Prve proleterske divizije Filip Kljajić - Fića, jedan od organizatora ustanka u Srbiji 1941, član Glavnog štaba Srbije. Bio je prvi politički komesar Prve proleterske brigade. Proglašen je za narodnog heroja.

1946. - Novi model kupaćeg kostima - bikini (kreirao ga je Louis Reard) - premijerno su ponele manekenke na pariskim modnim pistama.

1969. - "Rolingstonsi" su održali veliki besplatni koncert u Hajd parku u Londonu.

1973. - Održana je premijera jednog od filmova o Džejmsu Bondu - "Live & Let Die".

1983. - Nakon 84 dana blokade mozga, žena u komi rodila je zdravu devojčicu.