U trendu

Na današnji dan

1572. - Desio se masovni pokolj hugenota inspirisan katoličkom reakcijom u Francuskoj, poznat u istoriji kao Bartolomejska noć. Dva dana ranije, majka francuskog kralja Šarla IX, Katarina Mediči, naredila je ubistvo hugenotskog vođe admirala Kolinjija, iz bojazni da bi ovaj mogao presudno da utiče na kralja da stupi u rat sa Španijom. Kolinji je bio samo ranjen, a Šarl IX zavanično je naredio istragu o tom incidentu, kako bi umirio uveliko nezadovoljne hugenote, a zapravo je naručio pokolj svih hugenotskih vođa. Oni su se većinom nalazili u Parizu na proslavi povodom venčanja kraljeve sestre, princeze Margaret, i hugenotskog vođe Henrija od Navare. Zato je ovaj dan poznat i kao Pariska krvava svadba. Samo u Parizu je u toj noći ubijeno oko 3.000 hugenota, a u celoj Francuskoj oko 70.000.

1821. - Španija je prihvatila nezavisnost Meksika. Jedanaest godina od izbijanja Meksičkog rata za nezavisnost, španski potkralj Juan de O'Donoj potpisao je mir u Kordobi kojim je dozvoljeno stavaranje nezavisne Meksičke države kao ustavne monarhije.

1853. - George Crum napravio je prvi čips.

1869. - Izmuljena je sprava za pečenje vafli.

1891. - Tomas Edison patentirao je kameru za snimanje kino-filmova.

1937. - Mitropolit crnogorsko-primorski, dr Gavrilo Dožić, nazvao je u govoru u Podgorici Krvavom litijom događaj u Beogradu 19. jula 1937, kad su žandarmi napali pravoslavno sveštenstvo koje je protestovalo protiv konkordata. Kao član Velike narodne skupštine u Podgorici, predvodio je 1918. deputaciju za ujedinjenje sa Srbijom, a za patrijarha je izabran 1938, posle smrti patrijarha Varnave. Oba svetska rata proveo je u okupatorskom zarobljeništvu.

1961. - Bivši nacistički vođa, Johannes Vorster, postao je ministar pravde u Južnoafričkoj Republici.

1963. - Don Schollander postavio je rekord, preplivavši prvih 200 metara slobodnim stilom za manje od dva minuta (1.58).

1968. - Francuska je postala peta termonuklearna sila.

1991. - Mihail Gorbačov dao je ostavku na mesto predsednika komunističke partije Sovjetskog Saveza.

1991. - Ukrajina je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.