ASCI White na svetlu dana

IBM-ov superkompjuter ASCI White, koji se smatra najbržim na svetu, vlasništvo američke Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore, do sada obavijen velom tajne, najzad je dobio priliku i da se javno “iskaže”, jer su istraživači laboratorije javnosti predstavili prve naučne podatke koji su dobijeni korišćenjem ovog sistema.

Ovaj moćni informatički gorostas je u stanju da izvrši 12,3 biliona (1012) operacija u sekundi, pokriva površinu veličine dva košarkaška terena i težak je 106 tona. Radna memorija je kapaciteta neverovatnih 6 terabajta, dok mu je ukupan kapacitet diskova običnom umu neshvatljivih 160 TB. Projektovan je i konstruisan na osnovu ugovora sa američkim ministarstvom za energetiku, a namena mu je da se koristi za simulaciju nuklearnih proba i slične namene koje zahtevaju izuzetno komplikovane i obimne proračune.

Ovaj superkompjuter je jedan od tri supersistema namenjenih projektu ASCI koji bi trebalo da bude ostvaren tokom narednih nekoliko godina. Druga dva sistema su nešto slabija – mogu da obave jedan, odnosno tri biliona operacija u sekundi. ASCI White je, inače, bio zamišljen da dostigne snagu od 10 biliona operacija u sekundi, ali se pokazalo da je premašio očekivanja. Smatra se da će u skoroj budućnosti ovakvi supersistemi dostizati moć obrade podataka od 30 do 100 biliona operacija u sekundi.

O moći i snazi jedne od najstarijih i najvećih svetskih informatičkih kompanija, svakako svedoči i podatak da je na listi 500 najbržih superkompjutera, koja se objavljuje svakih šest meseci, čak 215 mesta zauzeto IBM-ovim modelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.