Brisanje nepotrebnih fajlova sa diska

U sledećim redovima pokazaćemo vam kako da oslobodite vitalni deo prostora na hard disku, brisanjem nepotrebnih i nekorisnih fajlova. Pre svega, da odmah napomenemo da ne treba da obrišete ni jedan fajl kome ne poznajete svrhu. Dati fajlovi mogu biti veoma važni sistemski fajlovi. Među njima su svakako oni sa ekstenzijom „*.dll“ najvažniji. Iako postoji veliki broj različitih tipova fajlova, svi se oni lako mogu kategorizovati u tri nivoa:


 • I nivo – sistemski/izvršni fajlovi
  Fajlovi koji imaju ekstenziju „*.exe“ su izvršni tj. programski fajlovi, i predstavljaju najvažniji deo bilo kog softvera. Generalno, bez fajla ovakve ekstenzije ni jedan program neće raditi. Zato, nemojte brisati *.exe fajlove, osim ako ne brišete selu aplikaciju sa diska. Mada, kada neku aplikaciju želite da „uklonite“ sa diska ne preporučuje se jednostavno brisanje pripadajućih fajlova, već deinstalacija korišćenjem „Add/Remove“ procedure iz „Control Panel“-a. Fajlovi sa ekstenzijom „*.com“, najčešće pripadaju sistemu, pa ih nemojte brisati ako ne znate čemu služe. Isto važi i za fajlove sa ekstenzijama „*.dll“ i „*.sys“, ne brišite ih bez saznanja o njihovoj svrsi.

 • II nivo – fajlovi koje ste sami kreirali
  Ovaj tip fajlova možete obrisati čim prestane potreba za njima. To mogu biti Word-ovi *.doc dokumenti, audio fajlovi, ili slike. Postoji ogroman broj tipova fajlova koje možemo podvesti pod drugi nivo. Generalno, tu spadaju svi fajlovi kreirani od strane korisnika kompjutera. Fajlove ovog nivoa možete slobodno brisati, pošto ih ni jedna aplikacija ne zahteva u svom radu. Ali, pazite da ne obrišete nečiji rad i trud, u slučaju da kompjuter delite sa nekim.

 • III nivo – fajlovi koje je generisao Windows
  Postoji vrsta fajlova koje Windows samostalno kreira radi svakodnevnog održavanja vašeg sistema. Nakon njihovog prvog korišćenja, Windows ih odbacuje kao nepotrebne, ali ih (generalno) ne briše. U ovu grupu spadaju: svi privremeni fajlovi sa ekstenzijom „*.tmp“, fajlovi kreirani pri raznim proverama „*.chk“, i back-up fajlovi sa ekstenzijom „*.bak“

Nakon definisanja grupa fajlova, uz pomoć Windows Explorer-a obrisaćemo neke od njih. U slučaju da odmah ne možete videti fajlove svih opisanih ekstenzija, ne brinite jer ih Windows Explorer ne prikazuje automatski (potrebno je malo podešavanje). Da bi videli ekstenziju svakog fajla i eventualno pridruženje određenoj aplikaciji pređite u „Detail“ prikaz, izborom menija „View> Details“. Sada možete bez problema obrisati fajlove u određenim folderima, koji vam nisu potrebni. Kao prve, možete obrisati fajlove koje kreiraju Web browser-i, a nalaze se u folderu „c:WindowsTemporary Internet Files“:

 • U oknu „Folders“, dvostruko kliknite na folder „Windows“ radi njegovog otvaranja.
 • Prevucite klizač da bi videli folder „Temporary Internet Files“, i kada ga pronađete dvostruko kliknite na njega. U glavnom oknu prozora, videćete sve fajlove koje sadrži dati folder. Njih možete bezbedno obrisati.
 • Pritisnite kombinaciju na tastaturi „Ctrl + A“, radi selekcije svih fajlova u folderu.
 • Pritisnite taster „Del“ (Delete) na tastaturi radi brisanja fajlova.
Brisanjem ovog foldera možete osloboditi značajan prostor na disku, ali naravno ovo nisu jedini fajlovi koje možete obrisati. Po istoj proceduri možete obrisati i ostale nepotrebne fajlove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.