Dan informatike na Fakultetu organizacionih nauka

U organizaciji Udruženja studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka „FONIS“, 15. decembra 2001. godine (subota) od 10h do 20h, na Fakultetu organizacionih nauka, Ulica Jove Ilića 154, biće održan Dan informatike. Manifestacija ima za cilj upoznavanje privrednika, saradnika fakulteta i svih zainteresovanih sa novim informatičkim dostignućima i trendovima, kao i njihovom afirmacijom. Kako danas informacione tehnologije predstavljaju nezaobilazan element u poslovanju, i jedan su od strateških faktora uspeha, cilj ove manifestacije je upravo prezentovanje novih trendova.

Studenti, izdavači literature iz informacionih tehnologija, distributeri računarske opreme, provajderi i softverske kuće, predstaviće svoje radove i usluge:

 • Distributeri računarske opreme predstaviće svoju ponudu računara i komponenti.
 • Informatičke kuće će imati mogućnost predstavljanja svojih novih programskih paketa namenjenih primeni u poslovanju.
 • Internet provajderi predstaviće svoju ponudu kao i nove Internet usluge i rešenja.
 • Posetioci manifestacije će imati priliku da prisustvuju predavanjima, kao i da po promotivnim cenama kupe literaturu, računarsku opremu i domaće softverske proizvode, a oni koji to žele, imaće mogućnost da nauče da koriste Internet i Internet servise u sklopu akcije „Internet za svakoga“.
 • Eminentni predavači sa Fakulteta organizacionih nauka i spoljni saradnici (prof. dr Dragan Vukmirović, prof. dr Dušan Starčević, dr Siniša Vlajić i drugi) održaće serijal predavanja vezanih za primenu informacionih tehnologija u poslovanju, novim trendovima i pravcima razvoja informacionih tehnologija, a poseban naglasak biće stavljen na elektronsko poslovanje, marketing na Internetu, problematiku uvođenja i razvoja informacionih sistema u preduzeću.

  Ulaz na manifestaciju, kao i prisustvovanje predavanjima je slobodno, a prisutni će biti u mogućnosti da konkurišu za vredne nagrade. Takođe, moći će da nabave računarsku opremu, časopise i literaturu iz oblasti informatike, i Internet usluge i softver, koji će biti ponuđeni uz značajne popuste. Svima onima kojima je Internet dobro poznat, kao i onima za koje je potpuna nepoznanica, pružiće se mogućnost da prošire svoje vidike u toj oblasti (predavači sa Internet Krstarice i značajnijih domaćih sajtova).

  Za one koji su skloni virtuelnom nasilju, staviće se na raspolaganje sala u kojoj će moći da testiraju svoje psihomotoričke sposobnosti i „ubilačke nagone“. U toku samog hepeninga deliće se, na FONIS-ovom štandu, karte za veliku žurku koja će se održati na tri nivoa fakulteta po završetku manifestacije. U toku manifestacije, biće organizovan i koktel za sponzore, predstavnike firmi, saradnike fakulteta i medije.

  AKTIVNOSTI U DANU INFORMATIKE

  1. Predavanja – informacione tehnologije u poslovanju
  U ovom delu će se održati i zvanična prezentacija Microsoft-ovog programa vezana za .NET tehnologije. E-commerce, marketing na Internetu, uvođenje informacionog sistema u preduzeće, samo su neke od tema koje će eminentni predavači (prof. dr Božidar Radenković, doc. dr Dragan Vukmirović, prof. dr Dušan Starčević, dr Siniša Vlajić i drugi) sa Fakulteta organizacionih nauka, kao i partneri našeg događaja, obraditi i prezentovati. U pauzama predavanja posetioci će moći da se osveže i pripreme za novu oluju korisnih informacija.

  2. Prezentacija softverskih rešenja
  Domaće informatičke kuće izložiće i prezentovaće nove programske pakete, softverska rešenja i baze podataka namenjene privredi. Prezentacije će se održavati u svečanoj sali FON-a ili amfiteatru, nadovezujući se na predavanja.

  3. Prezentacija distributera računarske i mrežne opreme
  Distributeri će izložiti na štandovima u holu fakulteta računare i komponente iz svoje ponude, kao i deo asortimana za koji smatraju da će biti posebno zanimljiv za posetioce. Obezbeđeni su veliki popusti studentima i prisutnim gostima na proizvode/usluge koji će biti izloženi i ponuđeni.

  4. Data status – Prezentacija literature i izdavačkih kuća
  Izdavačke kuće će, po promotivnim cenama, ponuditi svoja nova izdanja iz oblasti informatike i informacionih tehnologija. Biće izložena na štandovima u holu fakulteta. Takođe, naši najznačajniji časopisi iz ove oblasti uzeće učešće i ujedno biti medijski pokrovitelji.

  5. Internet za svakoga
  Cilj ove akcije jeste upoznavanje i obrazovanje svih koji žele da nauče da koriste Internet, Internet usluge i servise. Ovu akciju podržaće Internet provajderi koji će predstaviti svoje usluge. Akcija „Internet za svakoga“ će se održavati u kontinuitetu (tokom celoga dana), kako bi što bolje približili Internet i Internet tehnologije svima onima koji su za to zainteresovani. Prisutnima će biti omogućeno otvaranje besplatnih naloga, kao i kupovina Internet sati uz specijalne popuste.

  6. Nagradna igra
  Svi posetioci će učestvovati u nagradnoj igri, a vredne nagrade obezbeđuju brojni sponzori. Za sada su obezbeđene brojne pretplate na časopise, besplatne knjige, literatura i časopisi iz oblasti informatike, hardverske komponente, besplatno Internet vreme, i dr. Jedna od nagrada će biti i besplatne specijalističke studije (obezbedio fakultet) iz Internet tehnologija ili elektronskog poslovanja, u zavisnosti od želje dobitnika.

  O FONIS-u

  FONIS, Udruženje studenata informatike Fakulteta organizacionih nauka, nevladino je i neprofitno udruženje čiji je cilj naučno i stručno istraživanje informatičkih tehnologija i obrazovanje studenata. FONIS je nastao januara 2001. godine, a svi članovi udruženja su studenti informatike na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, gde se nalazi i sedište udruženja.

  Udruženje okuplja mlade ljude sa svih godina studija, zainteresovane za istraživački i kreativan rad, sticanje iskustva, takmičenje, profesionalno usavršavanje i zapošljavanje, spremne na velike izazove i uverene u izvesnost rezultata. FONIS organizuje treninge, predavanja i stručna usavršavanja za svoje članove, angažovan je na naučnoistraživačkim i kreativnim projektima iz oblasti informatike, prati novine iz oblasti informacionih tehnologija, omogućavajući na taj način članovima da na pravi način iskoriste svoje potencijale i postignu punu afirmaciju.

  U tesnoj saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka i mnogim drugim akademskim, naučnim, državnim, privrednim i poslovnim institucijama, FONIS nastoji da obogati svoje okruženje i doprinese afirmaciji informacionih tehnologija u svim sferama društva. Članovi FONIS-a koriste svaku priliku da prodube svoja naučna i stručna saznanja, prihvatajući sve izazove koji su u skladu sa njihovom misijom. Pored tesne saradnje sa matičnim Fakultetom organizacionih nauka, FONIS je uvek zainteresovan za saradnju sa fakultetima svih univerziteta u zemlji i inostranstvu, studentskim, nevladinim i ostalim organizacijama, na realizaciji svih vrsta neprofitnih projekata koji pružaju priliku za afirmaciju informacionih tehnologija.

  Korisna adresa:

 • FONIS

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.