U trendu

Elektronska narukvica koja pokazuje i vreme

Oduvek se ručni sat smatrao zgodnim poklonom u raznim prilikama. U tom smislu decenijama se ništa nije menjalo, samo što se s analognih satova prešlo na digitalne, a najnoviji sadrže i ugrađene računarske komponente, koje im dodaju mnoge nove funkcije. Prelep ručni sat neobičnog dizajna, namenjen pre svega damama, napravila je kompanija Seiko.
Poznata japanska kompanija iskoristila je manifestaciju Base World 2007 za predstavljanje ovog atraktivnog sata u obliku ženske narukvice. Njegova osnova je od titanijuma, a stakleni deo od kristala safira. Realizovan je tehnologijom elektronskog mastila (e-ink) kompanije E Ink Corporation. Elektronsko mastilo ugrađeno je u kristal safira, a prikazivanje vremena omogućeno je na dva načina – Efficiency mod (jednostavan, klasičan način prikazivanja s vrlo čitljivim ekranom) i Mistery mod (prikazivanje u malo maštovitijem stilu).
Elektronsko mastilo predstavlja svojevrsnu kombinaciju hemije, fizike i elektronike. Tako je nastao potpuno nov materijal sastavljen od miliona sićušnih mikrokapsula. Svaka od njih sadrži pozitivno naelektrisane bele i negativno naelektrisane crne čestice. Milioni ovih čestica kreću se u nekoj vrsti fluida.
Dovođenjem električnog polja, koje je usmereno tako da je negativna elektroda vezana za dno kapsule, a pozitivna za vrh, bele čestice se kreću ka površini mikrokapsule. Na tom mestu površina elektronskog papira dobija belu boju. Suprotno orijentisanim poljem na površini mikrokapsule dobija se crna boja. Na taj način se, kombinacijom miliona mikrokapsula, na površini elektronskog papira dobija crno-bela slika.
Upravo po tom principu Seikov sat pokazuje vreme. Njegov spoljašnji prečnik iznosi 75,3 mm, a unutrašnji 61,5 mm. Širina sata narukvice je 22 mm, debljina 6,9 mm, a ukupna težina 80 grama. Odlikuje se izuzetno visokim kontrastom (dva puta veći od LCD-a), ultratanak je (tanji od bilo koje tehnologije izrade satova), ima malu potrošnju (čitljiv je i pri vrlo slaboj svetlosti) i fleksibilan (njegov oblik može se podešavati po želji i prilagođavati različitom dizajnu). Sve u svemu, divan i ekskluzivan poklon koji bi svaka žena rado imala na ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.