Evo zašto Fejsbuk ‘ignoriše’ Bejrut, a Parizu pridaje pažnju

Pariška tragedija nije uspela da prođe bez prozivki pojedinih o licemerju u saosećanju sa žrtvama u Francuskoj, a istovremeno ignorisanjem žrtava u Libanu. Pomoglo im je u prozivkama to što se Fejsbuku aktivirao i omogućio korisnicima da na profil postave zastavu Francuske, pa su postali toliko glasni da se oglasio vlasnik i osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg, iako na nešto drugačiju i puno ozbiljniju temu od same zastave.

Do sada smo imali politiku uključivanja opcije „Safety Check“ (sigurnosna provera) samo u slučajevima prirodnih katastrofa, kako bi omogućili ljudima da na taj način pokažu porodici i prijateljima da su dobro. Počeli smo sa tim nakon nuklearne katastrofe u Japanu 2011. godine, zatim smo nastavili nakon katastrofa u Avganistanu, Čileu, Nepalu i Filipinima. Prilikom uključivanja opcije pazimo na nekoliko kriterijuma, a to su obujam, razmera i uticaj – napisao je Mark, a detaljnije je nastavio autor projekta Aleks Šultc:

– U ratom zahvaćenim područjima nemamo ponuđenu opciju jer niko ne može da garantuje da bi ona ljudima pomogla, odnosno, da im ne bi ugrozila život ukoliko „pogrešni“ ljudi saznaju njihovu lokaciju. Uvek mora postojati prvi put za testiranje novih stvari, a za nas to je bio Pariz. Od sada će „Safety Check“ politika biti promenjena i aktiviraće se prilikom svakog tragičnog događaja. Naš cilj je da pomognemo koliko god možemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.