U trendu

Globalno zagrevanje: da li je stvarnost baš toliko crna?

Sve veći broj nezavisnih naučnika dovodi u sumnju podatke o globalnom otopljavanju koje je prouzrokovano ljudskom aktivnošću, a koje su prikupljale meteorološke stanice. Neke meteorološke stanice smeštene su uz snažne klimatizacione uređaje, druge uz kolektore za prečišćavanje voda, dok se jedna od njih nalazi uz samu fabriku za spaljivanje otpada. Zaključci nove studije nastavljaju se na aferu koja je dobila ime Climategate i dovode u pitanje izveštaj koji je predložio UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) i prema kojem nauka nesporno potvrđuje porast temperature na globalnom nivou.
Koautor ovog izveštaja – Entoni Vats (Anthony Watts), američki meteorolog i skeptik kad je reč o klimatskim promenama, prikazao je javnosti snimke meteoroloških stanica koje su smeštene u blizini postrojenja koja zagrevaju okolinu. Ovaj naučnik tvrdi da uticaj lokalnih uslova može potpuno da promeni očitavanja prilikom merenja temperature.
Meteorološka stanica koja je smeštena u blizini rimskog aerodroma izložena je snažnim izduvnim gasovima, a druga, koja se nalazi na aerodromu u Mančesteru, sagrađena je u vreme kada su u blizini bila samo polja, a sada je okružena blokom grejanih zgrada. Porast temperature oko meteoroloških stanica koje su u upotrebi skoro 150 godina mogao bi da bude prouzrokovan urbanizacijom, tvrdi se u ovoj studiji. Prema podacima Međuvladinog panela o klimatskim promenama, efekat staklene bašte već je izazvao porast temperature od 0,7 stepeni Celzijusovih, a do 2100. godine očekuje se dalje zagrevanje – do 6 stepeni Celzijusovih, koje može imati razorne posledice po civilizaciju i životinjski svet na Zemlji.
Sumnje u tačnost istraživanja i zaključaka podstakli su mejlovi koji su "slučajno" dospeli u javnost. Navodno su ukradeni od članova grupe Climatic Research Unit s Univerziteta East Anglia. Rusi su potvrdili da su britanski naučnici manipulisali podacima koji su prikupljani 13 godina i koji su korišćeni u stvaranju modela čovekovog uticaja na klimu. "U svakom od navedenih slučajeva reč je o istoj priči. Prikupljeni nizovi podataka ukazuju na zagrevanje, ali očigledan porast temperature u stvari je prouzrokovan lokalnim faktorima koji utiču na lokalne meteorološke stanice", objasnio je profesor Džon Kristi (John Christy), koji je nekada bio direktor Međuvladinog panela o klimatskim promenama, stručnjak na Univerzitetu u Alabami za područje nauke koje se bavi atmosferom.
Kevin Trenbert, glavni autor dela izveštaja o klimatskim promenama u izveštaju IPCC-a, priznaje da je bilo problema, ali da su sva odstupanja uzeta u obzir u završnom izveštaju. "Ne dokazuje samo porast temperature činjenicu da se Zemlja zagreva", istakao je Trenbert. "Fizičke promene, kao što su porast nivoa mora, topljenje ledenih santi i nestanak snežnog pokrivača na severnoj hemisferi, takođe ukazuju na globalno zagrevanje".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.