Golf eGeneration – prvi serijski Web-mobil

VW je prvi proizvođač automobila koji će u svojoj ponudi imati serijski auto sa Internet-pristupom, u vidu modela Golf „eGeneration“. U tu svrhu, ovaj poznati nemački bestseler se fabrički oprema jednim džepnim računarom firme Hewlett Packard (HP Journada 548 PDA) koji je montiran na specijalnom nosaču na središnjoj konzoli, a u naslonu za ruke između prednjih sedišta je smešten odgovarajući mobilni telefon (Nokia 6210), koji je kombinovan sa uređajem za slobodni govor i preko koga se obavlja povezivanje sa Internetom.

Miniračunar raspolaže tzv. Touchscreen-displejom, koji omogućava rukovanje direktnim pritiskom prsta na ekran. Vođenje kroz menije je krajnje pojednostavljeno, tako da se vozaču, što je moguće manje, skreće pažnja dok sa Interneta skida informacije, recimo, o stanju u saobraćaju ili o vremenu u određenom regionu. I tastatura mobilnog telefona se prikazuje na ekranu i omogućeno je direktno biranje brojeva.

Golf „eGeneration“ se može dobiti isključivo u varijanti sa četvora vrata i u boji „Ravena-plavo“ metalik. Auto je opremljen naplacima od 15 coli sa pneumaticima dimenzija 195, klima-uređajem, radio-kasetofonom, električnim podizačima prozora, centralnim zaključavanjem i električno podesivim spoljnim retrovizorima. Na različitim mestima na vozilu se može pročitati natpis eGeneration. Kao pogon, na raspolaganju stoje dva motora: dvolitarski benzinac sa 115 KS i dizelaš sa 130 KS.

Početna cena ovog vozila za sladokusce je 43.908 DEM i moći će da se nabavi od početka jula. A kako bi se ovakav auto drugačije prodavao, nego preko Interneta? Tako će ovaj Web-mobil moći da se nabavi isključivo preko adrese www.volkswagen.de. Po rečima VW-a, to će garantovati izuzetno kratak rok isporuke. Za početak je predviđeno samo 3.000 primeraka za nemačko tržište, a ukoliko se ovaj koncept pokaže kao dobar marketinški potez, ponuda će se uskoro proširiti i na ostatak sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.