Humanoid iz Južne Koreje

„Rođen“ je još jedan humanoidni robot, ovog puta u Južnoj Koreji. Najveći broj humanoidnih (androidnih) robota, među kojima su najpoznatiji i najnapredniji Asimo i Qrio, poteklo je iz Japana (Honda, Sony). Međutim, Južnokorejski savremeni institut za nauku i tehnologiju – KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) iz Dajeon City-ja napravio je humanoidnog robota pod imenom HUBO.

Istraživački tim ovog instituta, na čijem čelu je pedesetogodišnji profesor Oh Joon-ho, radio je oko godinu dana na njegovoj realizaciji. Konačno, 22. decembra prošle godine HUBO je prikazan javnosti na prezentaciji priređenoj u laboratorijama instituta, a njegov prvi zvanični nastup usledio je 6. januara ove godine. Njegovo „rođenje“ značilo je veliki napredak u razvoju korejske robotike i potvrdilo činjenicu da ona postaje ozbiljan rival japanskoj robotici.

U KAIST-u se već dugo radi na razvoju robota. Ovom humanoidnom robotu prethodili su modeli KHR-1 i KHR-2. Oni su razvijani do 2002. godine, a bili su sasvim drugačijeg dizajna – vrlo malo su podsećali na humanoide. Zatim je otpočeo razvoj „pravog“ humanoidnog robota. Tako je nastao HUBO.

Po izgledu, HUBO prilično podseća na Hondinog humanoidnog robota Asimo. On može da govori i da prepozna ljudski govor. Ima odličnu mogućnost vizije prostora oko sebe, zahvaljujući „očima“ (kamerama) koje se mogu kretati potpuno nezavisno jedna od druge. Pored toga, može se pohvaliti i odličnim sposobnostima kretanja. HUBO može da hoda brzinom od 1,25 kilometra na čas i da pokreće svih pet prstiju svojih ruku.

Mora se priznati da je HUBO-va brzina kretanja znatno manja od brzine kojom se kreće najnoviji Hondin Asimo, čije su fotografije prikazane takođe u decembru prošle godine. Honda je objavila fotografije svog novog modela humanoida koji trči, kako je rečeno, brzinom od tri kilometra na čas i igra golf.

Treba, ipak, imati u vidu da je HUBO znatno mlađi od robota Asimo i da njegov razvoj u laboratorijama KAIST-a tek predstoji. U svakom slučaju, očekuje se da će on vrlo brzo moći da u potpunosti dostigne sve mogućnosti koje ima Asimo, danas najnapredniji humanoidni robot na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.