I jahtom se može daljinski upravljati

Ako imate jahtu (ili možda gliser ili čamac), pored toga malo spretnosti i odvažnosti, daljinski upravljač Yacht Controller pravo je rešenje za vas. Možete ga koristiti dok mirno ležite i sunčate se na palubi ili ležaljci, čak i dok pijete svoje omiljeno piće posmatrajući jahtu sa obale. Doduše, ova poslednja varijanta nije baš preporučljiva ako nikog drugog nema na brodu.

Iako sve to pomalo liči na upravljanje nekom dečjom igračkom, Yacht Controller zaista može da kontroliše kretanje plovnih objekata. Posebno je pogodan za slučaj manevara pri njihovom pristajanju i sidrenju. Njegove mogućnosti prvi put su prikazane na internacionalnom sajmu (Boat Show) u mestu Fort Lauderdale (Italija). To je kompaktan uređaj malih dimenzija (100 x 50 x 20 mm), vrlo jednostavan za upotrebu. Služi kao predajnik za komuniciranje putem radio-talasa sa odgovarajućim prijemnikom koji je postavljen na brodu. Napaja se uz pomoć dve baterije od 1,5 V (AAA tipa) i ima vrlo malu potrošnju od 5 mW. Ima nekoliko dugmadi za kontrolu kretanja jahte u svim pravcima. Prijemnik je nešto veći (100 x 70 x 55 mm), napaja se sa 12 ili 24 V i postavlja na brodu. Povezuje se sa motorom tako da kontrolnom elektronikom može da upravlja njegovim kretanjem u skladu sa instrukcijama koje dolaze sa Yacht Controller-a.

Yacht Contoller se lako instalira (i predajnik i prijemnik). Daljinski upravljač (predajnik) se obično nosi oko ruke u vidu sata ili oko vrata kako bi se lako mogao koristiti i pri tom obazbediti slobodne ruke radi eventualnog učešća u manevrisanju (bacanje sidra, na primer). Komuniciranje između predajnika i prijemnika može se vršiti na rastojanju od najviše nekoliko metara. Pri tom se radi sigurnosti koriste kodirani signali. Ukoliko dođe do bilo kakvih problema, čuje se zvučni alarm i stopiraju se sve započete manipulacije (daljinski upravljač prelazi u „safe mode“).

Cena ovog uređaja iznosi 4.495 dolara, što zaista nije malo. Ipak, mora se priznati da je u odnosu na cenu jahte taj iznos sasvim zanemarljiv, pa vlasnicima jahte njegova nabavka verovatno neće predstavljati nikakav problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.