U trendu

Kako da što bezbolnije pređete na Windows 7 (1)

Windows 7 je pred nama i prema dosad viđenom i napisanom čini se da bi ova verzija mogla da ponovi uspeh i popularnost operativnog sistema Windows XP. Stoga treba blagovremeno krenuti u nadogradnju operativnog sistema. Mnogi korisnici su jednostavno preskočili Vistu i sada se spremaju da nadograde svoje računare znatno boljom "sedmicom". Međutim, u prodaji postoji mnogo verzija sistema Windows 7 – one namenjene nezahtevnim korisnicima, kućnim korisnicima, poslovnim korisnicima i onima koji žele da imaju sve. Sve to može se pomnožiti sa dva, jer upotreba 64-bitnih operativnih sitema sve više uzima maha.
Kako onda nadograditi postojeći Windows? Šta je kompatibilno s čime i kako to izvesti na najbezbolniji i najefikasniji način? Za početak, bilo bi najpametnije proveriti hardver da vidite da li vaš računar uopšte može da pokrene Windows 7 na zadovoljavajući način. Naime, 32-bitna verzija "sedmice" zahteva procesor radnog takta od jednog gigaherca, barem jedan gigabajt radne memorije, DirectX 9 kompatibilnu grafičku karticu i minimalno 16 gigabajta slobodnog prostora na hard disku. Oni koji se odluče za 64-bitnu verziju ovog operativnog sistema moraće u svom računaru da imaju minimalno procesor takta jednog gigaherca, dva gigabajta radne memorije, takođe DirectX 9 kompatibilnu grafičku karticu i minimalno 20 gigabajta prostora na hard disku.
Ako niste sigurni šta od toga ima vaš računar, pametno bi bilo preuzeti i pokrenuti Microsoft Upgrade Advisor, koji će vam odmah reći da li vaš računar podržava operativni sistem Windows 7. Pri tome treba imati na umu da taj alat nije nepogrešiv. Za grafičku karticu na Windows XP-u mogao bi da prijavi nekompatibilnost grafičke kartice sa desktop temom Aero, iako se radi od DirectX 10 kompatibilnoj grafičkoj kartici. Uostalom, čak i da grafička kartica nije kompatibilna s temom Aero, to ne znači da neće pokretati Windows 7 s manje atraktivnim grafičkim interfejsom. Pošto utvrdite da li je vaš računar kompatibilan sa "sedmicom", preporuka je da za svaki slučaj napravite backup svih važnijih podataka, kao što su mejlovi, dokumenti, kontakti, fotografije, muzika i slično. Nadogradnja operativnog sistema je potencijalno opasna radnja i bolje je osigurati se nego ostati bez važnih podataka zbog neke banalnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.