U trendu

Kina lansirala satelite Makao sajens 1

Kina je uspešno poslala u svemir dva satelita serije Makao sajens 1.

Sateliti su raketnim nosačem Dugi marš 2C lansirani sa kosmodroma Đijućijuen u severozapadnoj Kini u nedelju u 16 sati po pekinškom vremenu, nakon čega su ušli u predviđene orbite, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

To je bila 474. lansirna misija raketnog nosača serije Dugi marš. Takođe je u svemir poslat i satelit za naučni eksperiment Luođija-2.

Makao sajens 1 čine dvojni sateliti. Satelit A nosi opremu poput magnetometra visoke preciznosti kako bi otkrio magnetna polja na Zemlji. Satelit B je, između ostalog, opremljen detektorom čestica visoke energije i uređajem za solarne rendgenske zrake, kako bi se prikupili podaci o svemirskom prostoru.

Makao sajens 1 ima sposobnost da dopuni rezultate istraživanja koje postižu evropski sateliti Svarm i prvi kineski seizmološko-elektromagnetski satelit Džangheng 1. Takva kombinacija doprinosi sveobuhvatnijem upoznavanju magnetskih polja i prostornog okruženja na niskim geografskim širinama Zemlje, kao i lakšem praćenju Južnoatlantske anomalije (SAA).

Makao Sajens 1 je prvi svemirski satelitski program razvijen u saradnji kontinentalnog dela Kine i Makaoa, saopštila je Nacionalna svemirska uprava Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar