U trendu

Kineski satelitski navigacioni sistem BeiDou obavi više od 300 milijardi poziva za …

PEKING – Kineski satelitski navigacioni sistem BeiDou (BDS) obavi više od 300 milijardi poziva za pozicioniranje dnevno, saopšteno je na 13. kineskoj konferenciji o satelitskoj navigaciji.

Trodnevna konferencija počela je u sredu u Pekingu i privukla je više od 4.000 učesnika, stručnjaka i naučnika iz oblasti satelitske navigacije, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, piše Sinhua.

Tema ovogodišnje konferencije je digitalna ekonomija i inteligentna navigacija.

BDS-3, od 2020. godine, kada je završen i pušten u rad, igra važnu ulogu u omogućavanju ekonomskog i društvenog razvoja. Softver za mapiranje poziva BDS za pozicioniranje više od 300 milijardi puta dnevno.

Ukupan broj terminalnih proizvoda sa funkcijom BDS pozicioniranja premašio je 1,2 milijarde jedinica ili kompleta u Kini, rečeno je na konferenciji. A BDS je opslužio više od 7,9 miliona operativnih vozila, 47.000 brodova i 40.000 poštanskih i ekspresnih dostavnih vozila na glavnim linijama.

U međuvremenu, postoji više od pet miliona zajedničkih bicikala opremljenih BDS čipovima za pozicioniranje visoke preciznosti. U prodaji su dostupni i mobilni telefoni koji podržavaju uslugu komunikacije kratkih poruka BDS-3.

Sa sledećom generacijom BDS-a kao jezgrom, očekuje se da će do 2035. godine biti izgrađen sveprisutniji, integrisaniji i inteligentniji nacionalni prostorni i vremenski sistem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar