Laptop u ženskoj torbici

Savremeni uređaji sve češće odstupaju od klasičnog dizajna i dobijaju nove moderne oblike. Tim oblicima dodaju se različiti ukrasi i modni detalji kako bi već na prvi pogled skrenuli pažnju kupaca, a već kupljeni primerci doprineli stajlingu vlasnika i skrenuli pažnju okoline. Sve više pridodatog pripada kategoriji „ženskih“ detalja, s obzirom na to da se savremena žena u svetu ne može zamisliti bez mobilnog telefona i minijaturnog računara.

Kompanija Tulip napravila je minijaturni laptop u obliku ženske torbice. Ukrašen je različitim cvetnim desenima, između ostalih i lalama (tulipanima). Otuda verovatno i potiče naziv uređaja – Tulip-E Go. U pitanju je zapravo čitava serija „ženskih“ laptopova ukrašenih cvetnim detaljima. Pored lala, tu su i slike ruža, apstraktni motivi, kao i prizori iz životinjskog sveta. Sa gledišta elektronike svi laptopovi su isti, razlikuju se samo po ukrasima i modnim detaljima. U skladu sa tim razlikuju im se i cene.

Može se reći da ova „ženska torbica“ samo naizgled (kada je sklopljena) deluje kao modni detalj. Iza te fasade krije se vrlo kvalitetna računarska konfiguracija. Ona se bazira na AMD-ovom procesoru Turon 64 iz MT serije i ATI Radeon Xpress 200 čipsetu. Ima ugrađen DVD-RW uređaj i zaista veliki memorijski prostor. Radna memorija je sa jednim gigabajtom, dok hard disk ima čak 100 gigabajta prostora za smeštaj različitih audio i video sadržaja. Ekran je TFT LCD, sa dijagonalom od 12,1 inč i WXGA rezolucijom (1.280 x 800 piksela). Ima i mogućnost bežičnog Bluetooth i WLAN (802.11a/b/g) povezivanja, kao i povezivanja preko USB priključka.

Kako je najavljeno, modeli ove serije stižu u Evropu u oktobru 2005. godine, a u Severnu Ameriku i Aziju januara 2006. Posebnu zanimljivost predstavlja najskuplji model ove „ženske“ serije. Napravljen je od paladijuma, sa pozlatom i ukrašen hiljadama sićušnih dijamanata i brilijanata. Dizajn mu je ostvaren u saradnji sa poznatim modnim kreatorom Marselom van Galenom (Marcel Van Galen). Cena ovog modela je više nego ekskluzivna – 283.000 dolara. Uz taj iznos sledi neizbežno pitanje hoće li to neko moći i hteti da plati. Za kompaniju Tulip verovatno će biti dovoljno da proda makar nekoliko primeraka. Toliko zainteresovanih koji ne znaju šta bi s parama sigurno će se naći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.