Lude krave iz kosmosa

Problem kravljeg ludila postaje sve ozbiljniji. Zvaničnici Evropske zajednice se nisu nadali ovakvom razvoju situacije i mnoge zemlje su skoro poptuno nespremne za rešavanje problema. Potrošači sve manje kupuju govedinu, pri čemu je država koja je najviše pogođena smanjenom potrošnjom Nemačka, gde je prodaja opala za preko 50%. Što se čitave EU tiče, u proseku taj broj iznosi 27%.

Već su stvoreni ogromni tržišni viškovi, tako da budžet predviđen za stočarstvo mora da bude uvećan. Neki analitičari upozoravaju da će on prosto da „eksplodira“ jer će tržišnih viškova biti još više. Neka predviđanja ukazuju na mogućnost da potrošnja govedine u Evropskoj zajednici može da padne na 10% normalne prodaje.

Ionako veliki fondovi namenjeni stimulaciji i zaštiti evropskog stočarstva moraju da budu povećani u cilju sprečavanja potpune propasti farmera koji se bave uzgajanjem krava. U ovom trenutku se od njih otkupljuju tržišni viškovi, ali su hladnjače već prepune i niko ne kupuje goveđe meso. Većina zemalja van EU je donela uredbe o zabrani uvoza mesa iz zemalja članica Evropske zajednice, što dodatno opterećuje ionako prenapregnut budžet.

Problemi se tu ne završavaju. Potrebno je i uništiti stoku stariju od tri godine, jer je to granica posle koje se javlja kravlje ludilo. U prvoj fazi bi to trebalo da se učini sa 57.000 grla, ali mnoge zemlje nisu spremne na taj korak, jer je stočarima potrebno platiti i to. Već sada se organizuju protesti farmera koji misle da država ne vodi dovoljno računa o njima i da im preti ekonomska propast.

Potrebno je i testirati goveda i to će biti ogroman trošak. Problem je što testovi još nisu standardizovani i što mnoge zemlje nisu adekvatno opremljene za taj proces. Finska, Francuska i Italija će sa testovima moći da započnu najranije sredinom februara, a Grčka i Portugal možda tek u martu.

Apsolutno najgora od svega je činjenica da pravi uzrok bolesti nije poznat. Teza o nastajanju kravljeg ludila usled ishrane koštanim brašnom i hranom životinjskog porekla nije dokazana, ali je ipak ovakva stočna hrana trenutno zabranjena. Postavljaju se mnoga pitanja, ali odgovora, zasad, nema. Da li je uzročnik bakterija, virus, genetska mutacija, defektni gen? Naučnici su uočili protein koji bi, u „oštećenom“ stanju mogao da potpomaže razvoj bolesti. Neki čak i tvrde da je on sam uzrok kravljeg ludila.

Nije dokazana ni veza između Jakobsove bolesti koja napada mozak i bolesti ludih krava. U Velikoj Britaniji je poslednjih godina primećen porast broja onih koji pate od ovakvog simptoma koji je, inače, bio izuzetno redak. Veza između hranjenja zaraženom govedinom i Jakobsove bolesti je ipak samo hipoteza, nesigurna kao i sve ono što o bolesti naučnici znaju ili misle da znaju.

U ovakvoj situaciji se panika širi Evropom i ljudi, u sve većoj meri, izbegavaju govedinu. Potrošnja strmoglavo opada, a pitanje je i koliko će vremena biti potrebno da se i posle eventualnog rešenja ovog problema, povrati poverenje potrošača. Pojavljuju se i teorije koje liče na naslove iz „Zone sumraka“, a jedna od njih potiče od dva astronoma iz Velike Britanije. Oni tvrde da je uzročnik bolesti vanzemaljskog porekla i da su se krave zarazile tako što su pasle travu u kojoj je bilo puno čestica međuzvezdane prašina sa kojom je nepoznati virus i došao. Po njihovoj teoriji, međuzvezdana materija je „doputovala“ zajedno sa kišom kometa i meteora koji su zasuli Zemlju. Deluje bizarno, ali nikad se ne zna.

Dok naučnici traže lek, a zvaničnici EU pokušavaju da pronađu neophodan novac za spas stočarstva, potrošači počinju da se snalaze na svoj način. Više o tome u rubrici Zabava i tekstu pod naslovom „Ko jede životinje u berlinskom Zoo-vrtu?“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.