U trendu

Microsoft – krpiti, krpiti, i samo krpiti!

Microsoft je opet napadnut. DoS (Denial-of-Service) su pogodili portal MSN.com, besplatni email-servis Hotmail, kao i WindowsMedia i Expedia sajtove. Posle tri dana „zagušenja“ koje je nepoznati haker izazvao na ovim adresama, usledilo je još jedno iznenađenje – 26. januara posetioce Internet Explorer 5.5 download sajta je sačekala poruka:

    „Internet Explorer 5.5 i Internet Tools Service Pack 1 su trenutno nedostupni. Ova verzija Internet Explorer-a će uskoro ponovo biti dostupna za download sa ove lokacije.“

Na toj stranici je umesto verzije 5.5, postavljen link za skidanje prethodne, 5.1 varijante ovog browser-a. Postavlja se pitanje da li su hakerski napadi na bilo koji način povezani sa ovom promenom ili je u pitanju samo slučajno poklapanje dva događaja? I šta su to otkrili u Microsoft-u, a što je dovelo do privremenog povlačenja pomenute verzije? I da li su u pitanju problemi sa Internet Explorer-om ili sa Service Pack 1 „zakrpama“ za ovu verziju browser-a?

Za mnoge koji prate softversku scenu i rad kompanije Bill-a Gates-a, ovo je siguran znak da je ponovo otkrivena neka bezbednosna rupa u softveru i da je on zato povučen sa sajta. Na takve konstatacije zvaničnici Microsoft-a odgovaraju nejasno i smušeno, praveći se da je sve u redu i ostavljajući korisnike u priličnom „rebusu“. Navodno je sve u redu, aplikacija nije povučena zbog neophodnih ispravki, a sve je to usledilo „zato što treba ažurirati neke delove sajta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.