U trendu

Minijaturni računar za pristup Internetu

Minijaturni uređaj za pristup Internetu, koji je pri tom i vrlo jeftin, napravila je kompanija AMD (odeljenje u Ostinu). To je integrisani procesor sa kodnim imenom Emma. Ima veličinu kutije cigareta, a umesto hard diska sadrži neku vrstu fleš memorije. Njegova kompletna realizacija očekuje se za tri do šest meseci.

Pristup Internetu pomoću ovog portabl uređaja ostvaruje se zahvaljujući njegovim portovima – oni mu omogućavaju povezivanje sa tastaturom, monitorom i internet konekcijom. Na taj način se pomoću ovog minijaturnog uređaja formira kompletna računarska konfiguracija. Kako se govori u AMD-u, takođe se planira ugradnja 802.11 čipa za bežično povezivanje, što će znatno povećati mogućnosti ovog procesora i interesovanje korisnika.

Emma je deo AMD-ovog programa 50 x 15, što se odnosi na realizaciju različitih uređaja malih dimenzija. Tim projektom planira se popularizacija Interneta, to jest povećanje broja korisnika sa pristupom Internetu. Po proceni stručnjaka ove kompanije, tako jeftini proizvodi mogli bi u 2015. godini omogućiti polovini populacije na Zemlji pristup Internetu (sada je taj procenat manji od deset odsto).

Pre ovog uređaja bilo je mnogih pokušaja da se naprave jeftini uređaji koji će omogućiti pristup Internetu. Ti pokušaji su uglavnom ostali bez uspeha na tržištu; na primer, kompanija Iopener (takođe iz Ostina) prikazala je svoje rešenje pod nazivom Winchip CPU. Taj pokušaj može se nazvati propalim, tako da ga je preuzela kompanija VIA i plasirala na tržištu kao VIA Centaur.

S obzirom na takva iskustva, postavlja se pitanje zbog čega se AMD odlučio na ovaj korak i koji argumenti idu u prilog njegovom rešenju u odnosu na mnoga dosadašnja. Pre svega, osnovni argument je ime kompanije koja stoji iza ovog proizvoda. Do sada su to uglavnom bile male i nepoznate kompanije koje su pokušavale da sebi otvore put ka tržištu. U ovom slučaju, u pitanju je jedan od najvećih brendova u oblasti računarske industrije. Takođe, prethodno realizovani slični uređaji nisu bili tako jeftini kao što će biti AMD-ov. On će, prema najavi, koštati manje od 200 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.