U trendu

Mobilna pudrijera

Ubrzo nakon objavljivanja saradnje kompanija Samsung i Bang&Olufsen, kao rezultat pojavio se atraktivan mobilni telefon pod nazivom Samsung e910-Serene. On predstavlja efektnu kombinaciju Samsung-ove kvalitetne tehničke realizacije s jedne strane i dizajna i funkcionalnosti kompanije Bang&Olufsen s druge. Bang&Olufsen je kompanija poznata po proizvodima atraktivnog dizajna i ergonomije, koji ne spadaju u kategoriju proizvoda masovne proizvodnje, već su vrlo skupi i ekskluzivni modeli. Očigledno je kompanija Samsung ovom saradnjom želela da oplemeni dizajn svojih modela i napravi mobilni telefon koji će biti dostojna konkurencija ekskluzivnim mobilnim telefonima kompanije Nokia.

Samsung e910-Serene je mobilni telefon potpuno različit od svih ostalih. Ima trapezoidni oblik s dimenzijama 69,7 x 64,7 x 23,5 milimetara i masu 115 grama. Njegov oblik inspirisan je nezaobilaznim detaljem ženske kozmetike – pudrijerom. Zbog toga on nema spoljni ekran (kako se ne bi narušio tako osmišljen dizajn). Iz istih razloga i ostali detalji koji se obično spolja mogu videti kod mobilnih telefona su izostavljeni ili koliko je to moguće skriveni. Jedino što se nije moglo izbeći jeste priključak za punjač s leve strane i objektiv ugrađene kamere (digitalnog fotoaparata) s desne.

Nakon otvaranja ove „pudrijere“, ekskluzivnost i neobičan dizajn su još očigledniji. Tastatura telefona je kružno raspoređena, tasteri su s pozadinskim svetlom, a u sredini se nalazi navigacioni taster, takođe kružnog oblika. Ekran je sa QVGA rezolucijom (320 x 240 piksela), s dijagonalom 2,1 inč i dimenzijama 43 x 32 milimetra. To je kolor TFT LCD ekran sa 262.000 boja. U tom obliku koristi se za prikazivanje slika, dok se pri pristupu korisničkom interfejsu pojavljuju tri boje – crna kao osnovna, bela za fontove i plava za izbor opcija u meniju.

Ovaj mobilni telefon napaja se litijum-jonskom baterijom s kapacitetom 800 mAh. Ona obezbeđuje dva sata rada u režimu razgovora ili 180 sati u „stand by“ režimu. Punjač za baterije je posebna priča – ima verovatno najekskluzivniji i najelegantniji priključak za punjač mobilnog telefona, remek-delo Bang&Olufsen dizajna. Ugrađen digitalni fotoaparat je VGA tipa. On se ne odlikuje visokom rezolucijom (manja je od jednog megapiksela), što je kompromis radi očuvanja jedinstvenog dizajna ovog modela. S njim se mogu napraviti fotografije rezolucije 640 x 480, 320 x 240 i 160 x 120 piksela. Telefon ima i 27 megabajta interne memorije, kao i podršku za Bluetooth tehnologiju.

Ostale funkcije su mu uglavnom standardne. One se ne mogu nazvati vrhunskim, što je takođe cena vrhunskog dizajna, kome je u ovom slučaju dat prioritet. Međutim, to nipošto ne znači da on ne nudi opcije koje su postale standard u mobilnim telefonima – imenik sa 1.000 imena, MMS poruke, e-mail i pristup Internetu, organajzer bogat različitim opcijama i drugo. Ovaj model je, što je zbog dizajna sasvim razumljivo, namenjen pre svega ženama. Pri tom se podrazumeva da su njegove buduće vlasnice finansijski dobrostojeće, jer će se telefon od novembra prodavati po ceni od oko 1.000 evra. Po ceni od 1.100 evra biće ponuđena i varijanta s ugrađenim DECT elementima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.