Mobilni telefon za gledanje

Južnokorejski LG je napravio mobilni telefon s izuzetno naprednim karakteristikama digitalnog fotoaparata i kamere, tako da je pravo zadovoljstvo njime praviti fotografije i video inserte. Tim mogućnostima prilagođen je i ekran povećane oštrine. U skladu s navedenim karakteristikama telefon se popularno zove Viewty, a njegova oficijelna oznaka je LG K990.
Telefon je prvi put predstavljen u avgustu ove godine na sajmu IFA 2007 u Berlinu. Odmah je skrenuo pažnju posetilaca kvalitetom ugrađenog digitalnog fotoaparata. Njegova rezolucija je 5,1 megapiksela, ali to nije osnovni razlog isticanja njegovog kvaliteta (Samsung je pre toga već prikazao modele s mnogo više piksela). Njegov kvalitet se mnogo više bazira na kvalitetnoj optici (Schneider Kreuznach), autofokusu i tehnologiji stabilizacije slike i osetljivošću senzora u skladu s visokim standardom ISO 800. Još više argumenata za isticanje kvaliteta daje snimanje video inserata, koje može biti sa 120 frejmova u sekundi (napomenimo da se 30 frejmova u sekundi smatra sasvim zadovoljavajućim kvalitetom).
LG se potrudio da te karakteristike potpomogne i kvalitetnim hardverom za reprodukciju slika i videa, pa je ekran ovog telefona veći nego kod ostalih modela. Njegova dijagonala je 3 inča, a rezolucija 240 x 400 piksela. Ekran je u boji (256.000 boja) i osetljiv na dodir, dok su ukupne dimenzije telefona 103,5 x 54,4 x 14,8 mm i težina 112 grama. Telefon se napaja standardnom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 1.000 mAh. Podržava mobilne mreže svih aktuelnih generacija – GSM na 900, 1.800 i 1.900 MHz, 3G, HSDPA (3,5G), GPRS i EDGE. Upravo zahvaljujući tome može da posluži za razmenu fotografija i videa putem mreža koje podržavaju veliku brzinu prenosa podataka.
Ostale karakteristike ovog mobilnog telefona su podrška za Bluetooth, WiFi, InfraRed i USB i bogate mogućnosti povezivanja. Interna memorija mu je 100 megabajta, ali se može proširiti memorijskim karticama microSD. U telefon su ugrađeni radio i multimedijalni plejer koji reprodukuje sve aktuelne audio i video formate – MP3, MPEG4, WMV, AAC, DivX. Izrađuje se u elegantnoj crnoj boji. Od avgusta je dostupan na tržištima dalekoistočnih zemalja i u Americi, a krajem oktobra startovao je i u Evropi. Njegova početna cena u Velikoj Britaniji je oko 363 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.