U trendu

Najskuplji i najsofisticiraniji mobilni

Jedan od najskupljih mobilnih telefona na tržištu je Nokijin N95. To, naravno, ima realne razloge. Naime, ovo je jedan od „najpametnijih“ mobilnih telefona na tržištu, s mnoštvom softverskih aplikacija koje ga čine savršenim za poslovnu primenu.
Nokia N95 omogućava komuniciranje klasičnom GSM mrežom, a ima podršku za prenos podataka EDGE protokolom i brzom 3G mrežom. Podrška za mreže brze komunikacije omogućava pristup Internetu, bez koga se poslovna primena danas ne može ni zamisliti, obavljanje video poziva i druge prednosti Interneta – elektronsku poštu, pretraživanje. Kvalitetu poslovne primene doprinosi i program za prikazivanje tekstualnih fajlova (Word, Exel, PDF format), kao i organizator solidnih mogućnosti. Pri svemu tome kretanje kroz meni ovog telefona je vrlo jednostavno.
Kao neki drugi pametni mobilni telefoni iz Nokije, N95 koristi dve tastature – standardnu, pri čemu je sadržaj na ekranu vertikalno orijentisan, i multimedijalnu tastaturu (s horizontalnom orijentacijom sadržaja). Ima dva ugrađena zvučnika, koja omogućavaju vrlo snažnu audio reprodukciju, a ugrađeni mikrofon je takođe solidnog kvaliteta. Kamera se takođe odlikuje kvalitetom i ima rezoluciju pet megapiksela, što je za mobilne telefone vrlo visoko (najveća vrednost je 2 ili eventualno 3 megapiksela). Kvalitetu ove kamere posebno doprinosi Carl Zeiss optika i automatski zum. Pored fotografija, mogu se snimati i video inserti (VGA rezolucija, sa 30 frejmova u sekundi).
Operativni sistem modela Nokia N95 je Symbian. Ovoj platformi dodat je i softverski paket Feature Pack. Radi se o vrlo naprednom paketu čije se opcije mogu porediti s paketom Service Pack, namenjenom primeni u Windows XP okruženju. Na velikom ekranu ovog telefona prikazani su vreme, datum i još šest ikona za direktan pristup najčešće korišćenim programima. Ispod toga na ekranu je i rokovnik sa spiskom dnevnih obaveza za trenutni datum, kao i trenutno aktivni programi. Na primer, ako se slušaju MP3 sadržaji, dat je naziv numere i vreme koje je proteklo pri njenoj reprodukciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.