NASA plaća 16.500 evra za 2 meseca ležanja

NASA i Evropska svemirska agencija sprovode eksperiment kojim žele da dođu do zaključka kako na organizam utiče ležanje u krevetu, dva meseca bez prekida. Kandidati koji budu izdržali dobiće nagradu od po 16.500 evra, ali najveća dobit biće ta što će rezultati istraživanja pomoći da se bolje razume kako dugoročan boravak u svemiru utiče na organizam astronauta, prenosi En-Bi-Si.

Eksperiment se održava u istraživačkom centru Evropske svemirske agencije u Kelnu. Kandidati leže u specijalnim krevetima koji oponašaju veštačku gravitaciju, a rezultati bi trebalo da daju odgovore koliku korist bi astronauti mogli da imaju prilikom dugog putovanja na Mars ili neku drugu daleku destinaciju, ukoliko bi u letelici postojala veštačka gravitacija. Ovo je prva veća saradnja između dve svemirske agencije, ali i prvi put da se koristi komora u kojoj se stvara veštačka gravitacija. Ovakav vid saradnje velika je šansa za naučnike iz Evrope i SAD da udruže snage kako bi mogli da dođu do novih saznanja, istakao je Hansjorg Ditus, član odbora nemačkog Aerospejs centra.

Ogled se obavlja u laboratoriji u Kelnu, gde će 12 muškaraca i 12 žena provesti 60 dana ležeći u krevetu, dok će eksperiment trajati ukupno 89 dana, jer je potrebno vreme za pripremu kandidata, ali i za njihov oporavak.

Za više od pola veka organizovano je mnogo letova u svemir, ali se od prvog leta zna da nedostatak gravitacije ostavlja velike promene i posledice na ljudski organizam. Ljudski organizam je navikao na gravitaciju koja nas „vuče nadole”, ali boravkom u svemiru tečnost iz organizma se skuplja u glavi i plućima, dok se mišići i kosti postepeno razgrađuju. Dugo ležanje u krevetu dovodi do veoma sličnih promena.

Ipak, ležanje neće biti uopšte lako, jer će učesnici eksperimenta ležati u neprirodnom položaju u kom će glava biti u položaju nižem od nogu. To će dovesti do „slivanja” tečnosti iz organizma ka glavi. Osim toga, da bi se smanjio uticaj gravitacije na organizam, učesnici testa moći će minimalno da se pomeraju dok leže, odnosno, dok protežu jedno rame, drugo će morati da dodiruje dušek.

Tokom ležanja pojedini učesnici eksperimenta moraće da izdrže okretanje u specijalnoj centrifugi koja simulira zemaljsku gravitaciju. Za vreme eksperimenta učesnicima će se redovno raditi analize krvi, testovi kognitivnih funkcija i biopsija mišića.

Naočare za plivanje štite oči

Naočare za plivanje možda će biti korišćene da štite oči astronauta tokom dugih misija ka Marsu. Istraživanjem koje je sprovela NASA došlo se do zaključka da naočare štite oči tako što povećavaju pritisak tečnosti u njima.

Astronauti koji duže borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici obolevaju od promena na očima koje se zadrže i nekoliko godina posle povratka na Zemlju.

Promene se ogledaju u intraokularnom pritisku, fenomenu koji se odražava u vidu niza simptoma, od otoka u nervima do nastajanja tačkica u retini oka. Kod više od 75 odsto astronauta došlo je do promena u očnim nervima, kao i do smanjenja oštrine vida.

Naočare za plivanje testirali su astronauti u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu. Desetorica su nosila naočare dok su drugih deset osoba obavljali zadatke bez njih.

Dr Džesika Skot iz asocijacije za svemirska istraživanja rekla je da naočare za plivanje kompresuju kožu oko očiju, što dovodi do stvaranja pritiska, čime se sprečavaju nuspojave. Osim toga, redovnim fizičkim vežbama takođe se čuvaju oči.

NASA planira da za 15 godina pošalje prve ljude na Mars.

(Aleksandar Todorović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.