U trendu

Otvara se naučno-tehnološki forum u Silicijumskoj dolini Kine

PEKING – Forum Džongguancun 2023. počinje danas u pekinškom Džongguancunu, poznatom kao Kineska Silicijumska dolina i traje do 30. maja.

Predviđeno je da se tokom događaja pod nazivom „Otvorena saradnja za zajedničku budućnost“ organizuje više od 150 aktivnosti, uključujući konferencije, izložbe, tehnološke transakcije, saopštenja o rezultatima i takmičenja.

Veliki skup privukao je goste iz više od 80 zemalja i regiona, kao i učešće skoro 200 međunarodnih organizacija, institucija i predstavnika stranih vlada.

Planirano je da skoro 120 vodećih stručnjaka iz Kine i inostranstva prisustvuje događaju i da održi govore.

Ove godine biće održano 55 paralelnih foruma, od kojih će na 25 voditelji ili ko-domaćini biti nacionalne vlasti, fokusirajući se na najsavremenije oblasti koje obuhvataju veštačku inteligenciju, nauke o životu i čistoj energiji, kao i druge teme u trendu kao što su upravljanje podacima i digitalni sportovi.

Forum će takođe uključivati različite aktivnosti koje organizuju istaknute institucije kao što su Kineska akademija nauka, Kineska akademija inženjeringa i Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju, naglašavajući ulogu foruma kao platforme na nacionalnom nivou koja olakšava globalnu razmenu i saradnju u oblasti inovacija.

Pored toga, na ovogodišnjem forumu biće objavljena serija najnovijih naučno-tehnoloških dostignuća, istraživački izveštaji, planovi za velike projekte međunarodne saradnje i politike i mere.

„Od svog osnivanja 2007. godine, uspešno je održano 13 izdanja Džongguancun foruma, koji je služio kao vitalna međunarodna platforma za aktivno učešće Kine u globalnim naučnim i tehnološkim inovacijama i njeno veliko učešće u globalnom upravljanju naukom i tehnologijom“, rekao je Vu Džaohui, zamenik ministra nauke i tehnologije.

Vu je naveo da je događaj odigrao značajnu ulogu u unapređenju razvoja Pekinga kao međunarodnog centra za naučne i tehnološke inovacije, u promovisanju visokokvalitetnog razvoja i podsticanju produbljene međunarodne saradnje u oblasti nauke i tehnologije.

Okarakterisan ključnom rečju „granica“, izložbeni prostor ovogodišnje manifestacije karakteriše veći broj učesnika i jači naglasak na inovacijama, prostire se na ukupno 27.000 kvadratnih metara i okuplja preko 650 domaćih i stranih izlagača, navode organizatori.

U izložbenom prostoru robotike, posetioci će imati priliku da istraže kompletne ekosisteme proizvoda, koji obuhvataju osnovne tehnologije i komponente kao što su čipovi i senzori, kao i multifunkcionalne robote. Izložbeni prostor metaverse nudi impresivna interaktivna iskustva, uključujući VR, AR, bežično snimanje pokreta i iskustva fizičkog modela.

Ovogodišnji forum je dodatno internacionalizovan, više poziva upućeno je međunarodnim naučnim i tehnološkim organizacijama. Biće prisutni istaknuti međunarodni učesnici poput Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, koji će biti domaćini 13 paralelnih foruma.

„Sa nestrpljenjem očekujemo okupljanje gostiju iz različitih sektora u Pekingu, koji se angažuju u razmeni i podsticanju konsenzusa. Naši zajednički ciljevi su da udružimo našu mudrost da unapredimo međunarodnu saradnju u oblasti naučnih i tehnoloških inovacija i da damo značajan doprinos globalnom ekonomskom prosperitetu“, rekao je zamenik ministra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.